IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
14:53 | 17 септември 2015
Обновен: 22:04 | 17 април 2024

Парламентът реши: Комунизмът си отива... на съд!

Решението скара левите и десните и стана повод за двучасови обиди

По материала работи: Деян Михайлов
Парламентът реши: Комунизмът си отива... на съд!

Парламентът свали давността върху наказателното преследване на престъпления, извършени от ръководни кадри на БКП и от партийни функционери от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година.  

Депутатите решиха това с промени в Наказателния кодекс. Текстовете за падане на давността върху преследването на престъпленията на комунизма внесоха народни представители от ГЕРБ и РБ, сред които Методи Андреев, Цвета Караянчева, Петър Славов и др. Падането на давността беше подкрепено от ГЕРБ, РБ, ДПС, част от ПФ, против бяха БСП, АБВ и двама депутати на Патриотите.

Решението скара левите и десните и стана повод за двучасови обиди и караници в пленарната зала.

"Аз не се разкайвам за живота на моите бащи и дядовци. Някои от тях са били комунисти и социалисти, но някои не са били", каза Янаки Стоилов от БСП. Той обясни, че тези, които винаги изоставяли своите собствени убеждения в името на моментната изгода, са онези, които ще подкрепят този закон.  

Стоилов обясни и че преследването на извършителите на престъпленията по време на комунизма ще бъдат трудно определени, защото по онова време е имало разделение на властите. Много от решенията били вземани и от колективни органи като общинските съвети.  

Четин Казак от ДПС пък обвини българския съд, че не е пожелал досега да извърви докрай делото за Възродителния процес. 

"Искаме чрез този закон той да получи знак, че трябва да си свърши работата", каза депутатът. 

"Как хем сте комунисти, хем социалисти? Или сте комунисти, или сте социалисти, крайно време е да изберете", призова Мартин Димитров и припомни, че голяма част от интелигенцията е била пратена на съд и този закон трябва да възцари справедливост затова. 

Методи Андреев пък призова социалистите да изберат или пътя на кървавото си минало, или на модерното настояще.  

Страстите в залата се разгоряха, когато Велизар Енчев обвини реформаторите, че са наследници на БЗНС, а военният министър нарече крипто фашист. Това накара председателстващият заседанието Димитър Главчев да го изгони от залата. По-късно Главчев изгони и Филип Попов от БСП, който нарече приемането на поправката "нищета на парламента".

Това предизвика безредици в пленарната зала. БСП заудряха с ръце по банките си с викове "Оставка" и "Цецка". Заради това Цачева пристигна в залата и сложи ред.  

"Ако бяхте предложили текст за капитана, разстрелял ястребинчетата, да получи своето наказание, щях да гласувам "за", вашето лицемерие няма край", коментира след гласуването Димитър Горов от БСП.  

Станимир Стоилов от "Атака" пък припомни колко хора са били избити по време на османското робство без парламентът да им отдаде дължимото. А сега вие сега ще гласувате този куц и с двата крака закон, от който нищо няма да произлезе  и само ще разбърка обществото", каза националистът.

Коментари

Новини Варна