IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
11:23 | 19 октомври 2015
Обновен: 04:11 | 3 май 2024

Референдумът е под въпрос, хората не ги интересува

Въпросът не е сред проблемите им

По материала работи: Деян Михайлов
Референдумът е под въпрос, хората не ги интересува

Много вероятно е да се окаже, че референдумът, който ще се проведе на 25 октомври заедно с местния вот, няма да бъде валиден, защото твърде малко гласоподаватели ще дадат своя отговор на въпроса дали подкрепят въвеждането на електронно гласуване.

 

Още миналата седмица президентът Росен Плевнелиев, който е инициатор на допитването, се оплака, че политиците не обясняват на избирателите за какво е референдумът и така поставят под въпрос изхода от провеждането му. 

 

90% от България са села. На всяко кметство в селата има по два избирателни списъка - единият е за местни избори, другият - за референдум.

 

В селата обаче някои хора дори не знаят какво е референдум. Тук са възрастни, неграмотни, обясняват пред bTV хора от село от Северозападна България. 

 

В градовете обаче също не са особено информирани за допитването. 

 

Освен непопулярен, въпросът на референдума "за" или "против" електронното гласуване, се оказва и извън проблемите на хората.

 

Според някои даже то е свързано със здравеопазването.

 

Дали хората ще посегнат към бюлетината за референдума или само ще изберат кмет и общински съветници е въпрос на личен избор.

Коментари

Новини Варна