IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
13:41 | 5 ноември 2015
Обновен: 10:43 | 11 май 2024

Кирил Йорданов: Искаме ръчно преброяване на бюлетините

Той оспорва резултатите от изборите за кмет и общински съветници

По материала работи: Борис Проданов
Кирил Йорданов: Искаме ръчно преброяване на бюлетините

Бившият кмет на Варна и кандидат за кмет и общински съветник Кирил Йорданов заяви на пресконференция, че вярва на българския съд. Той е подал 2 жалби за касиране на изборите във Варна.

 

“Чухме различни определения за тези избори. Корпоративен вот, контролиран вот, парична демокрация, технически пропуски, подправени протоколи. Всичко това в своята съвкупност е вярно и дава основания за една сериозна преценка в тази насока: разрушен е фундаментът на истинската демокрация. Говорим за нарушен избирателен процес – в организацията, провеждането и финализирането на резултатите. Много са жалбите срещу тези избори. Очакваме решенията на съдилищата”, каза Кирил Йорданов.

 

Както Медийна група “Черно море” вече съобщи 8 жалби за касиране на вота са постъпили в Административен съд – Варна.

 

“На практика е нарушен принципът за наличие на опозиция – както на национално ниво. Такава се очертава и ситуацията и в Общинския съвет на град Варна. Колебанията за подаване на жалби и пропадналите опити за обединена жалба показват, че в момента се водят разговори за разпределение на влияние и власт”, добави Кирил Йорданов.

 

Той оспорва резултатите от изборите за кмет и общински съветници.

 

“В рамките на съдебния процес ще се опитаме да докажем нашите твърдения. Има протоколи с промени, които не са подписани от целия състав на секционната избирателна комисия. Натъкнахме се на протоколи от секции, диаметрално разположени на територията на града, писани с един и същи почерк. Искаме графологична експертиза в тази насока. Искаме и ръчно преброяване на бюлетините, което като минимум сериозно ще промени резултатите от изборите на 25 октомври”, каза още Кирил Йорданов.

 

И припомни, че през 2007 г. е имало жалба срещу неговото избиране за кмет, но при разрешаване (от Окръжния съд) на ръчното броене след завишаване на процента в негова полза и жалбата е била оттеглена, което според него означава, че има и съдебна практика в тази насока.

 

 “Трябваше да участвам в тези избори. И поне една от целите, които си бях поставил – постигнах. Все повече хора разбраха истината за събитията от февруари 2013 г. Формулирам го като преврат – на фона на справедливите протести на хората срещу високите сметки за ток и престъпното отношение към Пламен Горанов, което доведе до неговата гибел. Това няма отношение към моята персона и с нищо не съм допринесъл за този трагичен завършек. Извървях дълъг и трънлив път, хвърлих тежко бреме от плещите си”, коментира още Кирил Йорданов.

 

Той не възнамерява да излиза от политическия живот и ще коментира събитията в града и в страната. Смята да задава и много въпроси.

 

По повод полицейските протести Кирил Йорданов припомни, че общината неведнъж е осигурявала средства както за МВР, така и за ВМС, за пожарната, здравеопазването – в името на сигурността и качеството на живот на варненци.

 

Той разкри и визията си за новото предстоящо управление на Варна: “Всички в мнозинството. Дали ще ги допуснат всички не мога да кажа, но ще има сигурен резерв от желаещи и там където мнозинството не сработва, да бъдат замествани от други. Няма никакъв проблем при замяна на едного с другиго (с патриотични мотиви) това да става.”

 

Кирил Йорданов поздрави кмета Иван Портних с победата на изборите и му пожела "сили и умение да се справи със ситуацията каквато е“.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна