IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
17:34 | 9 ноември 2015
Обновен: 21:38 | 9 май 2024

Парите за бежанците няма да са за сметка на еврофондовете

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева

По материала работи: Борис Проданов
Парите за бежанците няма да са за сметка на еврофондовете

Пренасочването на пари за бежанците от бюджета на Европейския съюз (ЕС) няма да е за сметка на еврофондовете в помощ на източноевропейските страни като България. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева.


„Не, финансирането му идва от намерени резерви там, където конкретни програми и проекти бавно вървят и ни позволяват да пренасочим средства. Разбира се, няма проблем, ако някоя страна иска да използва своя портфейл, да го насочи към това да си помогне със справянето с бежанския проблем, но това е въпрос на избор на страните-членки, т.е. парите по кохезионната политика, по развитието на селските региони могат да бъдат разглеждани с тази цел", заяви Георгиева, цитирана от кор. на БНР в Брюксел Никола Миладинов.


„Още повече, това важи за Европейския социален фонд, където 20 % от средствата са именно за програми по интеграция", допълни Георгиева.
Пред сградата на Еврокомисията българският еврокомисар откри заедно с министъра на финансите на Германия Волфганг Шойбле постоянно изложение на реставриран блок от Берлинската стена.


"Трябва винаги да помним, че Германия успя в обединението си, защото Европа също искаше нейното разделение да бъде преодоляно. Днес отново трябва да работим заедно, за да преодолеем предизвикателствата, които могат да бъдат посрещнати успешно, само ако ние европейците обединим силите си", каза германският финансов министър Волфганг Шойбле.

 

Infostock.bg

Коментари

Новини Варна