IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
12:23 | 12 ноември 2015
Обновен: 21:43 | 9 май 2024

Административният съд във Варна не позволи повторно броене на бюлетините

Едното от делата за касиране на изборите продължава в петък

По материала работи: Борис Проданов
Административният съд във Варна не позволи повторно броене на бюлетините

Съдебен състав на Административен съд – Варна, до късно вчера изслуша всички искания на жалбоподателите от Местна коалиция „Живот за Варна“, ПП АБВ, ПП БСП, МК “Кирил Йорданов - Кметът на Варна” и още 12 кандидати за общински съветници срещу решение №392/27.10.2015 г. на ОИК - Варна.

 

Съдът допусна изготвянето на съдебно-графологична експертиза на подписи на членове на шест секционно-избирателни комисии, както и прие и приложи към доказателствата по делото, всички писмени доказателства, представени от жалбоподателите.

 

Съдът допусна и изслушване на поискани от жалбоподателите свидетели, които ще имат възможност да докажат твърдените от тях нарушения на изборния процес. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

 

Като недопустимо прие, искането за повторно преброяване на бюлетините, тъй като от събраните протоколи от всички СИК, не се констатират данни наблюдателите и представителите на партиите и коалициите да са изразили възражения или да са вписали особени мнения в протоколите.

 

Съдът се съобрази с постановеното от Конституционният съд на РБ Решение №9/26.11.2009 г., постановено по к.д.№8/2009 г., съобразно което „…в Република България преброяването на бюлетините от гласуването се извършва единствено и само ръчно от секционните избирателни комисии след приключване на изборния ден и не се прилага какъвто и да е друг способ на преброяване освен този. Повторно преброяване на гласовете би могло да се допусне, ако от протоколите на секционните избирателни комисии е видно, че съществуват спорове между членовете на СИК за резултатите от гласуването“ .

 

Делото ще продължи на 13 ноември (петък) от 9 ч.

 

Днес в Административния съд – Варна, е насрочено открито съдебно заседание по административно дело по жалба на Местна коалиция „Живот за Варна“, МК „Кирил Йорданов - Кметът на Варна” и Анелия Клисарова срещу Решение от 27 октомври на ОИК – Варна, за избор на кмет. Заседанието ще се състои от 13 ч. Във вторник делото беше отложено и съдебният състав обяви, че по допускането на доказателствата на жалбоподателите ще се произнесе в закрито съдебно заседание.

Коментари

Новини Варна