IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
10:50 | 6 декември 2015
Обновен: 04:01 | 10 май 2024

АБВ няма да подкрепи актуализацията на бюджета

Румен Петков настоява за промени в средствата за общините

По материала работи: Златина Добрева
АБВ няма да подкрепи актуализацията на бюджета

От АБВ ясно обяснихме защо няма да подкрепим актуализацията на бюджета за 2015 г. Това каза заместник-председателят на АБВ Румен Петков пред Нова телевизия.

"Не може министър-председателят да излезе и да каже: "Който министър иска повече пари да ми донесе оставката си" и на повече от половината министерства да се увеличи бюджета. Две или три са министерствата, които спазваха стриктно финансовата дисциплина и всъщност защитиха интереси и реализираха политики", заяви Петков.

Той посочи за пример Министерството на труда и социалната политика, както и Министерството на регионалното развитие и благоустройството и посочи, че точно техните бюджети няма да бъдат увеличени, въпреки, че са изпълнени.

"Не можеш да не пипнеш бюджета на общините. Там има няколко драматични момента, с които, ако правителството не се съобрази, това означава катастрофа за тях", подчерта Румен Петков. Той отбеляза, че има няколко стотин нови кметства и натрупан бюджетен дефицит от неразплатени заплати на хора на изборни длъжности, които няма да продължат в новия мандат.

"Тук не става въпрос за големи пари, а за 5-6 млн. лева. Сигурен съм, че така или иначе тези пари ще бъдат дадени, но не чрез правенето на политика, а от 2 млрд. лева буфер, което не е сериозно за една уважаваща себе си европейска държава", каза още зам.-председателят на АБВ.

"Част от нещата, които искахме за бюджет 2016 г. ще се случат. Например бюджета на Държавна агенция "Разузнаване" и на ДАНС. Страните от общността очакват да бъдем ефективни за събирането на информация за преминаващите пътници през България", допълни Петков.

Той каза още, че на ДАНС лежи задължението да направи Българския антитерористичен център работещ. "Основното становище, което заявихме е, че в този бюджет няма политика", добави Петков.

Коментари

Новини Варна