IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
15:47 | 6 декември 2015
Обновен: 03:33 | 10 май 2024

Кунева: На министър Иванов трябва да му се помогне

Ако промените в Конституцията не минат, сами ще сме си стреляли в краката, каза вицепремиерът

По материала работи: Златина Добрева
Кунева: На министър Иванов трябва да му се помогне

Стоя много твърдо зад съдебната реформа и нейната амбициозност. Правя всичко възможно, за да помогна на министър Христо Иванов да осъществи реформата и той да бъде човекът, който ще продължи стъпка по стъпка да прави необходимото, за да можем да имаме добра съдебна система, заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред БНР.


"На министър Иванов трябва да му се помогне. Нападките срещу него не са свързани с Движение "България на гражданите", още по-малко с мен", каза още Кунева.

По думите й българската съдебна система има нужда от много сериозна реформа, която да повиши доверието в нея.

Това означава правила, гарантиращи независимост и подбор на хора, които ще могат да бъдат проверявани и гледани "под лупа", защото обществото иска да е сигурно, че там работят хора, които са безупречни. Това означава силен инспекторат, който да проверява корупционно поведение и конфликт на интереси, обясни тя.

 

Меглена Кунева коментира подкрепата за промените в Конституцията, свързани с работата на съдебната система: 14 от 15 души в правната комисия гласуваха за настоящия обхват от конституционни промени – това е т. нар. исторически компромис. Той е факт... Ако промените не минат, ще излезе, че сами сме си "стреляли в краката".

 

За нас не е без значение как се гледа на надеждността на българската съдебна система, защото това се отразява и върху доверието към страната, подчерта още Меглена Кунева. Според нея достоверността на българската политическата воля за промяна в момента трябва да се докаже.

 

Относно спорния механизъм за назначаване на оглавяващия Бюрото по антикорупция в предлагания от Меглена Кунева проект за антикорупционен закон, тя обясни, че всички парламентарни групи са запознати с вариантите за избор на този пост. Един от тях е комисия от всички власти плюс президентската институция да прави предложението за назначаване.

 

Антикорупционното законодателство е изключително важно. Забавихме се непростимо. Това е един от тежките икономически и политически проблеми в България... Ако този закон проработи, ще има много повече спокойствие в България. Приемането на закона е само първата крачка. За мен е неразбираемо как успяхме да се препънем точно на тази първа, съвсем скромна крачка, защото законът не излиза от очертанията на онова, което е познато в Европа.

 

Не е възможно да имаме силна антикорупционна политика, ако нямаме силна съдебна система, както и обратното, подчерта вицепремиерът Кунева./ dnes.bg

Коментари

Новини Варна