IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
14:05 | 7 декември 2015
Обновен: 12:02 | 16 май 2024

СДС не може да бъде изтрит от политическата карта на България

Във Варна партията ще работи градът да по-европейски, а качеството на живот да се повиши

По материала работи: Борис Проданов
СДС не може да бъде изтрит от политическата карта на България

На 7 декември преди 26 г. официално е основан Съюзът на демократичните сили. По този повод шефът на варненската структура на партията д-р Янко Станев даде пресконференция, в която припомни, че СДС е бил в основата на всички промени в най-новата история на България.


“Битува мнението, че революцията изяждала своите деца. Не споделям тази максима. СДС не може да бъде изтрит от политическата карта на България. Независимо от грешките, които сме допуснали. Или обществото е оценило като такива. Или колко пъти сме се събирали и разделяли. Това е съдба. Защото мислехме, че след идването на демокрацията ще станем веднага щастливи. През 1993 – 1995 г. се говореше, че ще има повод за всенародни празненства. Защото ще бъдат осъществени икономически и политически промени. Но така се разви животът, а и ние не знаехме какво да правим. Знаехме обаче, че искахме да живеем в нов свят. А него вече го има. Съществува Европейският съюз, НАТО, нова България. Тя не е каквато очаквахме, но от нас зависи каква ще я направим”, каза д-р Янко Станев.


Според него няма “точка на изречението за СДС”.


“Можем да помогнем на Варна, на варненци, да направим така, че градът да става по-европейски и качеството на живот да доближи тези стандарти, които наричаме “нормални”. Това е основната цел и идея на СДС”, добави още той.


Д-р Станев, който е зам.-председател на новия местен парламент, сподели, че в Общинския съвет след 2 сесии се е сформирал важен приоритет – дефицит от излишък от страсти, които водят до ненужно политизиране при вземането на важни икономически, финансови и политически решения.


“Това ще се види до 6 месеца. За този срок трябва да продължим стабилизирания курс на управление на общината. Да увеличим финансовия инструментариум, за да достигнем тази индикативна рамка заложена в проекта за бюджет – 1,920 млрд. в следващия програмен период за Варна. И се обзалагам, че след 4 г. ще си говорим в друг град”, изтъкна той.


За мнозинството д-р Станев добави, че тепърва в ОбС – Варна, ще си проличи по кои сектори има единство и къде – само относително.


“Варненци инстинктивно гласуват за това, което им харесва. Ние от СДС изпълнихме нашите решения от конференцията на 6 юли т.г. И не ни остава никакъв друг шанс, освен да работим, без да се интересуваме от сложни политически интриги. Ще се постараем да привлечем достатъчно сериозни експерти”, завърши д-р Станев.


Той не споделя оценките за подменен вот на варненци. Не само, защото съдът е отхвърлил претенциите на някои партии, а и поради факта, че заради преференциите изборите така или иначе са имали мажоритарен характер.


Борис Проданов

Коментари

Новини Варна