IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
13:20 | 10 декември 2015
Обновен: 03:43 | 10 май 2024

Реформаторско мълчание, незнание, недомлъвки

Дали блокът от пет партии ще остане в управлението?

По материала работи: Деян Михайлов
Реформаторско мълчание, незнание, недомлъвки

Мълчание, незнание, недомлъвки. Такава е ситуацията около Реформаторския блок, в който са обединени пет партии, уж заедно, но всяка със свое ръководство, устав и позиция.

Дали реформаторите ще останат в управлението или ще минат в опозиция, дали ще падат глави на още министри или не обаче никой не се наема да коментира. Поне засега.

По всичко личи, че неизвестните ще са поне до края на седмица, а може отговорите да дойдат дори и следващата седмица, защото реформаторите трябва заедно да решат бъдещето си.

След като вчера правосъдният министър Христо Иванов хвърли оставка, защото не може да реформира съдебната система, а лидерът на ДСБ Радан Кънев и съпартиецът му Гроздан Караджов, минаха в опозиция, разочаровани от ГЕРБ, днес реформаторите или отказваха да коментират или уклончиво обясняваха как няма политическо решение и дотогава нищо не могат да кажат.

"Първо трябва да решим заедно като парламентарна група. Очакваме да имаме знак и от съпредседателите на РБ кога ще се съберем, за сега не знам, аз смятам, че трябва да е час по скоро, но може да и следващата седмица", коментира Димитър Делчев, който е от партията на вицепремиера Меглена Кунева – ДБГ.

Според него реформаторите заедно трябва да решат дали да минат в опозиция или да останат в управлението, а не да има солови акции.

Той добави, че не са обсъждани наследници на Христо Иванов, нито пък дали останалите министри от РБ трябва да го последват.

"Всеки министър си има лична воля и е въпрос на личен акт дали да подаде оставка", коментира Делчев.

Според Иван Иванов, който е от гражданската квота на РБ и е зам.-председател на парламента, позицията на отделните партии в обединението може би да има в петък или събота, а в началото на другата седмица вече да има общо решение.

"Оттам нататък ще е ясно какво ще е поведението на парламентарната група", коментира Иванов.

Според него обаче най-вероятно ДСБ ще вземе по-твърдо решение, защото Радан Кънев вече се обяви за опозиция, а именно той председателства тъмносините.

Самият Иванов пък призна, че и на него му минава през главата да мине в опозиция, но чака решението на парламентарната група, защото е част от нея и не иска да се цепи.

Той също не даде отговор на въпроса дали останалите министри на РБ – Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Тодор Танев, Петър Москов трябва да хвърлят оставки.

"Всеки един министър трябва да реши сам и да потвърди, че има воля да прави реформи", отсече Иванов. И той, както и Делчев заяви, че имена за нов правосъден министър не са обсъждани.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна