IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
16:59 | 17 май 2016
Обновен: 17:39 | 28 април 2024

КТ "Подкрепа" иска оставката на кмета на "Аспарухово"

Според синдикалистите има умишлена забрана за синдикално сдружаване в кметство "Аспарухово"

По материала работи: Слав Велев
КТ "Подкрепа" иска оставката на кмета на "Аспарухово"

КТ "Подкрепа" - Варна поиска оставката на кмета на "Аспарухово" Калина Белмезова. Това обяви председателят на варненския синдикат Васил Василев. Според синдикалистите кметицата нарушава правото на сдружаване на служителите в районната администрация, единствената, в която няма колективен трудов договор.

 

Според синдиката "Калина Белмезова, избрана на последните местни избори за кмет на район "Аспарухово" и част от екипа й, вече месеци наред полагат активни и последователни усилия да се противопоставят на упражняването на едно от основните граждански и демократични права като синдикалното сдружаване на работещите в районната администрация", се казва в писмо, адресирано до премиерът Бойко Борисов, президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов", омбудсманът Мая Манолова, министъра на труда и социалната политика, инспекцията по труда, комисията за защита от дискриминация, областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.

 

Според синдикалистите има умишлена забрана за синдикално сдружаване в кметство "Аспарухово". По думите им на 11 май е постъпил сигнал, че ден по-рано Калина Белмезова, кмет на района, е разпоредила среща с работещите в администрацията. Тема била синдикалната секция на КТ "Подкрепа". По думите на синдикалистите кметицата заявила, че "такова животно като синдикат не може да има в район "Аспарухово". Освен това Белмезова се заканила да гони "до дупка" синдикалистите", твърдят от "Подкрепа".

 

Черно море

Коментари

Новини Варна