IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
11:01 | 14 юли 2016
Обновен: 15:46 | 12 май 2024

Емил Радев настоява за регулиране на виртуалните валути

Варненският евродепутат бе докладчик за групата на ЕНП относно Директивата за пране на пари

По материала работи: Пламен Янков
Емил Радев настоява за регулиране на виртуалните валути

Българският евродепутат Емил Радев ще участва в преразглеждането на Директивата за борба срещу пране на пари в Европейския парламент и последващите тристранни преговори със Съвета и Европейската комисия.Той ще следи досието за втори път, след като вече веднъж беше сред преговарящия екип относно четвъртия пакет за борба срещу прането на пари.

 

Четвъртият пакет за борба с прането на пари, приет през май 2015 г., подобри ефективността на мерките, предприемани в ЕС, и въведе високи стандарти, като например изискването държавите-членки да създадат национални регистри на действителните собственици на дружества и някои тръстове. Държавите-членки поеха ангажимент да приведат пакета в действие по-бързо от първоначално предвиденото - най-късно в края на 2016 г. Междувременно обаче бяха развити нови начини за финансиране на тероризма, както и излязоха наяве схеми за укриване на данъци чрез т. нар. Панамски досиета, които наложиха ЕК да представи нови, по-строги мерки за борба срещу прането на пари.

 

Новите предложения включват подобряване на сътрудничеството между звената за финансово разузнаване в ЕС, по-строги проверки във връзка с плащания от и за рискови трети държави, предоставяне на публичен достъп до част от информацията, съдържаща се в регистрите на действителните собственици, както и директно свързване на тези регистри. Освен това, се предлага обхватът на директивата да бъде разширен, така че да включва виртуалните валути като напр. биткойните, анонимните предплатени финансови инструменти като анонимните предплатени карти, а също и всички видове доверителни фондове, вкл. тези за образованието на деца.

 

По време на представянето на предложенията за изменение в рамките на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи комисар Вера Юрова заяви, че освен бързо приемане на тези нови изисквания е необходимо и ефективно прилагане на вече съществуващите правила.

 

Емил Радев приветства предложението на Европейската комисия и наблегна на необходимостта европейските законотворци да са една крачка пред новите предизвикателства пред сигурността. Поради тази причина по време на преговорите той ще настоява за регулиране на виртуалните валути, както и за намаляване на възможните злоупотреби с анонимни банкови карти. Не на последно място според българския представител прането на пари не е единствено въпрос на сигурност или на укриване на данъци, а най-вече мярка за икономически растеж и съответно работни места.

Коментари

Новини Варна