IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
08:41 | 1 ноември 2016
Обновен: 02:38 | 25 април 2024

Как гласуваме за държавен глава и в националния референдум?

По материала работи: Пламен Янков
Как гласуваме за държавен глава и в националния референдум?

Централната избирателна комисия информира, че на 6 ноември избираме президент и вицепрезидент на републиката. Президентът е държавен глава, който олицетворява единството на нацията. Мандатът му е 5 г. В дейността си се подпомага от вицепрезидента. Гласуването е задължително и могат да гласуват българските граждани, които са навършили 18 г. към деня на изборите, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание “лишаване от свобода”.

 

Във вота за държавен глава член на СИК трябва да откъсне бюлетината пред избирателя от кочана, да покаже, че е празна, да й удари един печат на гърба и да я сгъне по указан от ЦИК начин. След гласуването тя се сгъва по същия начин, за да е сигурно, че ще се опази тайната на вота.

 

Паралелно с изборите за президент и вицепрезидент предстои и национален референдум. За да се участва в референдума, всеки гласоподавател трябва да получи от член на секционната избирателна комисия (СИК) бюлетина и празен непрозрачен плик. Бюлетината се попълва по избран от гласуващия начин в тъмната стаичка, след което се сгъва и поставя в плика. На бюлетината не се слага печат, тъй като няма такова изискване в закона за референдумите, обясняват от ЦИК. И тук се признават знаците „Х“ или „V“, попълнени със син химикал в квадратчетата „да“ или „не“.

 

Ако бюлетината за референдума не е поставена в плик, тя ще се брои за невалидна. Това ще е една от съществените разлики между гласуването в националното допитване и на президентските избори. На вота за държавен глава плик няма, а на бюлетината се удря печат преди и след гласуване.

 

Инициативен комитет, представляван от Каролина Бойчева Цампaрова, участник в информационно-разяснителната кампания по въпросите на Националния референдум на 6 ноември 2016 г., ви призовава да:

 

  • Гласувате за мажоритарна избирателна система, за задължително гласуване и за фиксиране на държавната субсидия на един лев.
  •  

Гласувайте с “да” на въпросите на референдума, за да заявите гражданската си позиция. Гласувайте сега, за да не съжалявате после. Напишете бъдещето си сами.

 

Платена публикация

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари

Новини Варна