IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
18:05 | 28 декември 2016
Обновен: 19:38 | 30 април 2024

Няма да вдигат данъците във Варна през 2017 година

Приотитети през новата година ще са домакинството ни като младежка евро-столица, образованието и здравеопазването

По материала работи: Юлиян Атанасов
снимка: Ели Маринова

Няколко са приоритетите, на които ще заложи Община Варна през следващата 2017 година – стана ясно по време на публичното обсъждане на бюджета. През следващите 365 дни нашият град ще бъде не само Морската столица на България, но и Европейска младежка столица. Бюджетът на общината е изготвен на основата на приоритети и проекти за устойчиво развитие на общината, публичност и прозрачност на дейностите и разходите и политики, свързани с младите хора. Това бе акцент в презентацията на зам.-кмета по финанси Пейчо Пейчев. Ще се запази данъчната тежест на гражданите – не се предвижда увеличение на размера на данъците и общинските такси.

 

Ще продължи и реализацията на европейски проекти за развитието на Варна на обща стойност за над 142 млн.лв. Продължава работата и по досегашните приоритети на Общината като образование, социални дейности и здравеопазване. Функция „Образование“ е с най-голям относителен дял от общия бюджет на общината – 38,2%. По бюджета на функцията са включени голяма част от дейностите и мероприятията, свързани със спечелената от Варна титла – Европейска младежка столица. Продължава темпът на развитие на Варна чрез инвестиране в капиталовата програма, която заедно с европейските проекти възлиза на 168 млн. лв.

 

През новата година предстои построяването на нова детска градина на ул. „Хъшове” във Варна, както и откриването на нови сгради и ремонти на вече съшествуващи. Ще се работи по програми за насърчаване на творческите заложби на талантливи деца, насърчаване на педагогическите кадри и образованието на деца в неравностойно положение.

 

Ще бъдат открити нови 2000 места в Дома за социален патронаж за най-нуждаещите се, както и нови 1615 места за поддръжка за най-бедните. Ще бъдат отпуснати еднократни помощи на 145 800 души.

 

Предстои рехабилитация на улиците: „Студентска”, „Ана Феликсова”, „Рачински”, звено по бул „В. Левски” и др. Почти изцяло с местни средства ще се финансират дейности, свързани с почивното дело.

 

Всички, желаещи да се запознаят в детайли с проектобюджета на Община Варна за 2017 година, могат да сторят това тук.

 

Ели Маринова

Четете още: Безплатни автобуси ще има в новогодишната нощ във Варна

Коментари

Новини Варна