IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Културен афиш
17:00 | 1 август 2021
Обновен: 20:32 | 23 април 2024

Легенди на европейската камерна музика с рецитал тази вечер във Варна

Цигуларят Пиер Амоял и пианистът Бертран Жиро гостуват по покана на Международния музикален фестивал “Варненско лято”

По материала работи: Слав Велев
Легенди на европейската камерна музика с рецитал тази вечер във Варна

Двама легендарни френски музиканти, Пиер Амоял, цигулка, и Бертран Жиро, пиано, ще гостуват в изискан камерен концерт на 1 август в основната програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. И двамата са знакови фигури в европейската камерна музика, титуловани артисти, оставили трайна следа в интерпретаторската традиция на ХХ век, ръководители на майсторски класове по света. За ценителите във Варна те са подготвили изискана програма с шедьоври на Брамс, Прокофиев и Цезар Франк.

Пиер Амоял е свирил с най-големите диригенти на своето време - Караян, Озава, Булез, Маазел, Шолти, Претр, Зандерлинг, Рождественски. Виртуозът притежава прочутия Страдивариус "Кочански", откраднат от него през 1987 г. и като по чудо върнат четири години по-късно от италианските карабинери. Едва на 12 години, той завършва обучението си в Парижката консерватория с първа награда. След това детето чудо заминава за Лос Анджелис, където пет години се обучава при легендарния Яша Хайфец. Първата му изява с Берлинската филхармония под палката на Херберт фон Караян е последвана от много други изпълнения с този оркестър. През 1985 г. той прави своя рецитален дебют в Carnegie Hall. Амоял е най-младият музикант, който някога е бил номиниран за професор в Парижката консерватория. След преместването си в Швейцария става професор в Консерваторията в Лозана. Амоял е създател на Camerata de Lousanne – ансамбъл от 14 млади талантливи музиканти, който от 2018 г. се нарича Camerat Amoyal. Университетски професор е в Mozarteum в Залцбург.

Бертран Жиро е добре познат на почитателите на камерната музика в България. Има трайни интереси към солова и камерна музика, импровизация и музикален анализ. Концертира из цял свят: Европа, Латинска Америка, Азия. Осъществил е множество записи за телевизии като France-Musique, American TV и Тайландската телевизия, където има честта да свири пред тайландската кралица. Бил е член на журито в международните конкурси в Сидни, Порто, Марсала, Ама Калабрие, Битоля. Артистичен директор на конкурса „Жан Франсе“ в Париж.

Този специален концерт днес ще даде възможност на варненската публика да се докосне до изкуството на двама от големите интерпретатори на нашето време.

Коментари

Новини Варна