IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Културен афиш
17:00 | 14 август 2021
Обновен: 15:39 | 20 април 2024

"Тютюн" стъпва на българската театрална сцена с премиера във Варна

Това е първата театрална постановка в България по легендарния класически роман

По материала работи: Слав Велев
"Тютюн" стъпва на българската театрална сцена с премиера във Варна

Дългоочакваната премиера на „Тютюн“ от Димитър Димов, един от най-важните акценти в юбилейната програма на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ за неговата 100-годишнина, предстои на 20, 21 септември 2021, 19.00, Основна сцена.

Това е първата театрална постановка в България по легендарния класически роман, една от 10-те любими книги на българите, според тв формат „Голямото четене“.

Димитър Димов (1909-1966) пише „Тютюн“ в Пловдив, където е доцент в Аграрния университет. Ветеринарен лекар с блестяща академична и научна кариера, той е професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни във ВССИ, София и автор на над 20 научноизследователски труда в областта на ветеринарната медицина.

„Тютюн“ има нелека литературна съдба. Забележителна панорама на времето, когато България се намира в германската зона на влияние, романът, публикуван за пръв път през 1951 г., разглежда въпроса за самотата на личността и натиска на капитала върху нравствените устои на човека. Още на следващата година е заклеймен в дискусия на Съюза на българските писатели за „проводник на западно влияние“ и политически „неправоверно“ съдържание.

Въпреки поздравителната телеграма от тогавашния министър-председател Вълко Червенков, казионната критика, под предводителството на Пантелей Зарев, оказва натиск върху писателя да промени текста. Така се ражда втората редакция на „Тютюн“ (1954), допълнена с герои в стила на господстващия тогава „социалистически реализъм“ (1955). Десетилетия наред в тоталитарна България се разпространява само тази официална версия на романа. Първоначалният му вариант е публикуван отново, благодарение на наследниците, едва през 1992 г.

„Тютюн“, преведен на над 30 езика, продължава живота си и на филмовия екран в прочутия едноименен филм на режисьора Никола Корабов и оператора Въло Радев от 1961 г.

60 години по-късно, „Тютюн“ ще оживее за пръв път и на българската театрална сцена във Варна в драматургичния вариант на Юрий Дачев и режисьорския прочит на Бина Харалампиева. Обект на тяхната интерпретация е разпадът на личността в оригиналния „Тютюн“. Сценографията и костюмите са дело на Свила Величкова и Ванина Цандева, композитор е Асен Аврамов.

В ролята на безскрупулния собственик на тютюневата фабрика „Никотиана“ Борис Морев, влюбен фатално в красивата Ирина, се превъплъщава Калин Врачански. Популярният актьор играе на сцената на Театър „София“, Театър 199, Музикалния театър и др., участва в тв сериалите „Стъклен дом“ и „Дървото на живота“, във филмите „Забранена любов“, „Още нещо за любовта“, „Г-н Х и морето“ и др. Победител в тв риалити шоуто “Като две капки вода“ и гласът на Fox.

Сега в „Тютюн“ на варненска сцена в ролята на Ирина ще видим магнетичната Диана Димитрова, която познаваме от филмите „Снимка с Юки“, „Писма до Антарктида“, „Дъвка за балончета“, също от тв сериалите „Откраднат живот“, „Столичани в повече“ и др. Освен актриса, Диана се изявява като художник и автор на детски книги.

Заедно с Калин Врачански, Диана Димитрова и Стоян Радев, който изпълнява интересния и сложен образ на Фон Гайер. В премиерната театрална продукция участват още Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Христина Джурова, Веселина Михалкова, Николай Божков, Александра Майдавска, Ивайло Иванов, Николай Кенаров и Юлияна Чернева.

„Тютюн“ е третото заглавие по Димитър Димов на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, където са играни с успех и пиесите му „Почивка в Арко Ирис“ (сезон 1963/64, реж. Цветан Цветков) и „Жени с минало“ (сезон 1969/70, реж. Лиляна Пенчева).

"ТЮТЮН"

от Димитър Димов

Драматургичен вариант Юрий Дачев

Режисьор Бина Харалампиева

Сценография и костюми Свила Величкова и Ванина Цандева

Композитор Асен Аврамов

Плакат Славяна Иванова

В ролите:

ИРИНА - Диана Димитрова

БОРИС МОРЕВ - Калин Врачански

СТЕФАН КОСТОВ - Пламен Димитров

ПЕТЪР СПИРИДОНОВ (ТАТКО ПИЕР) - Свилен Стоянов

МАРИЯ - Христина Джурова

ФОН ГАЙЕР - Стоян Радев

Г-ца ДИТРИХ - Веселина Михалкова

ЛИХТЕНФЕЛД - Валентин Митев

ПРАЙБИШ - Николай Кенарив

ЗАРА - Александра Майдавска

БИМБИ - Николай Божков

ПАВЕЛ МОРЕВ - Ивайло Иванов

КРИСТЕЛО - Юлияна Чернева

Коментари

Новини Варна