IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Културен афиш
14:30 | 29 октомври 2021
Обновен: 14:14 | 27 март 2024

“Френска феерия” за деца тази неделя във Варна

Един спектакъл на възпитаниците на НУИ с много настроение и музика

По материала работи: Слав Велев
“Френска феерия” за деца тази неделя във Варна

Снимка: НУИ “Добри Христов” - Варна

С последните топли есенни дни идва концертът “Френска феерия” от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал “Варненско лято”, предназначена за най-младите приятели на музиката в морския град. В един спектакъл с много настроение на 31 октомври Младежкият симфоничен оркестър на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” - Варна, ще ни потопи в изяществото на френската музикална култура. Под палката на маестро Страцимир Павлов изпълнители и публика ще преминат през елегантна селекция от бисери от времената на Барока и Романтизма чак до прочутите френски шлагери от ХХ век. В програмата ще се включат разнообразни солиращи инструменти - пиано, кларинет, акордеон, на сцената ще излезе и целият духов оркестър на училището, а балеринките ще радват публиката с красива хореография по пиеси от френски автори.

Ще прозвучат любими шедьоври на Жорж Бизе, пиеси от Габриел Фуре, Луи Клод Дакен, Клод Дебюси, Ектор Берлиоз, в програмата има място и за шлагерите на Тони Мурена и Жо Дасен.

В изпълнение на Младежкия симфоничен оркестър при НУИ „Добри Христов“ с диригент Страцимир Павлов ще чуем известния Марш на Жан Батист Люли и четири от най-популярните пиеси от великолепната сюита “Кармен” на Жорж Бизе – Интродукция, Арагонез, Антракт и Марш на тореадора.

Заедно със солисти оркестърът ще изпълни и Пиеса в сол минор от Жозеф Едуард Бара със солист Стефан Славчев, кларинет, “В лодката” от Клод Дебюси със солисти клавирно дуо Елизар Ставрев и Ния Петрова и “Indifference” Valse Musette от Тони Мурена, на който маестро Павлов е направил специален аранжимент, със солисти акордеонистите Станислав Николов и Теодор Благоев. Обичаната от малчуганите пиеса “Кукувичката” на Луи Клод Дакен ще изпълни на пиано Самуел Богацки.

Ученици от специалност „класически танц“ с ръководител Десислава Стойнешка ще танцуват “Есенен ден” на Габриел Фуре, а след това и “Танц на смъртта” от Ектор Берлиоз, който ще бъде реверанс към празника на Вси светии в последния октомврийски ден.

Със свежа енергия ще заредят изпълнението си на Фарандола из сюитата “Арлезианката” на Жорж Бизе участниците в Ансамбъла от ударни инструменти: Ирис Чакърова, Анина Трендафилова, Илиян Спасов, Кирил Атанасов, Светлин Желев, Зорница Спиридонова, Борил Атанасов. А духовият оркестър ще припомни един от най-красиви френски шлагери - “Ако ти не съществуваше” на Жо Дасен в аранжимент на Любо Александров - диригент на оркестъра. Настроението ще добие празнична окраска с традиционната мелодия “Карнавал в Париж”, също аранжирана от Любо Александров.

Френската феерия със сигурност ще докосне и деца, и родители в този толкова пъстър концерт спектакъл.

Бъдете с младите таланти на Варна тази неделя, 31 октомври, от 11 часа в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки."Билети на касата на ФКЦ и онлайн от Сайта на ФКЦ.

Коментари

Новини Варна