IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Културен афиш
12:45 | 11 декември 2021
Обновен: 22:22 | 25 април 2024

“Зимна приказка” на НУИ "Добри Христов" радва варненци в неделя

Зала 1 на ФКЦ ще се изпълни с магията на коледното настроение

По материала работи: Слав Велев
“Зимна приказка” на НУИ "Добри Христов" радва варненци в неделя

Снимка.: Росен Донев

“Зимна приказка” е празничният концерт от поредицата “Варненско лято за деца”, който възпитаниците на НУИ "Добри Христов" ще изнесат от 11 часа на 12 декември в морската столица.

Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще се изпълни с магията на коледното настроение, което ще създадат Младежкият симфоничен оркестър и още много млади таланти от елитното варненско училище.

Добрият дух на Коледа е вдъхновението за концерта на Националното училище по изкуствата вув Варна - последен за годината от поредицата “Варненско лято за деца”. Събитието от паралелната програма на Международния музикален фестивал “Варненско лято” ще приеме в света на музикалните вълшебства най-младите приятели на изкуствата в морския град. Под мотото “Зимна приказка”, през епохи и стилове ще ги преведе обичаната от тях Госпожа Виола - Румяна Петрова, директор на училището.

Младежкият симфоничен оркестър на НУИ “Добри Христов” - Варна, воден от маестро Страцимир Павлов, и различните формации на ученици от всички възрастови групи, ще поднесат на публиката празничен микс от предкласика, балет, фолклор и госпъл, посветен на преображенията на зимата и вдъхновението, с което тя ни дарява.

Началото ще бъде перлата на Антонио Вивалди “Годишните времена”, представена, естествено, с „Зима“, първа част, в изпълнение на Струнния оркестър при НУИ „Добри Христов“ с диригент Страцимир Павлов и солист Ева Дончева, цигулка. На музикалния фон от втора част от „Зима“ на Вивалди ще играе своя танц балетният състав. Ще видим солистите на балета и в Па де троа и Валс Апотеоз от задължителния за артистичната коледна атмосфера балет на Чайковски „Лешникотрошачката“.

На “Пътуване с шейна” ще покани всички популярната пиеса на Лирой Андерсън в изпълнение на Младежкия симфоничен оркестър под палката на маестро Павлов. Също в интерпретация на оркестъра със солисти Ансамбъл „Виолино“ с ръководител Антоанета Илиева ще чуем и символичния коледен химн “Тиха нощ” от Грубер. За традиционната госпъл мелодия “Note тo God”, специално аранжирана от Страцимир Павлов, към Младежкия симфоничен оркестър ще се присъедини като солист Александрина Петрова.

Коледната радост е немислима за нас без топлината на българския фолклор, затова в концерта ще се вплете Варненска импресия за трио гайди от Красимир Кондов в изпълнение на Иван Йорданов, Божидар Маринов и Даниел Колев. Давид Каменчов, гъдулка, и Звездалина Тодорова, пиано, ще ни извикат на Празнично право хоро от Давид Каменчов, а вечната родопска песен “Излел е Делю Хайдутин ще бъде изпълнена от Пресияна Леонидова, вокал, и Иван Андреев, каба гайда. Ще се появят и сурвакари, които ще танцуват по българска народна мелодия, характерна за зимния обичай.

Коледна китка за духов оркестър ще поднесе Духовият оркестър при НУИ „Добри Христов“ с диригент Любо Александров, който е и автор на аранжимента. Госпожа Виола - Румяна Петрова, ще изпълни заредена с много усмивки “Коледна шега”.

Финалът на този празничен концерт ще бъде в традициите на Виенската празничност - Младежкият симфоничен оркестър при НУИ „Добри Христов“ ще изправи публиката на крака с Радецки марш от Йохан Щраус. С него изпълнители и публика ще си пожелаят щастливи коледни празници и много нови приключения в света на музикалните вълшебства през новата 2022 г.

Заповядайте на 12 декември, неделя, в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, за да споделим детския празничен трепет и творческия порив на младите таланти в един красив завършек на годината.

Началото е от 11 часа. Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

Билети на касата на Фестивалния комплекс и онлайн от Сайта на Фестивалния комплекс.

Коментари

Новини Варна