IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Културен афиш
12:00 | 25 август 2022
Обновен: 21:45 | 24 март 2024

Откриват изложба скулптура на Никола Станчев в галерия “Графит”

Представените пластики са от мрамор, дърво, бронз и алуминиева сплав

По материала работи: Ставри Таргов
Откриват изложба скулптура на Никола Станчев в галерия “Графит”

Изложба скулптура на Никола Станчев се открива днес в галерия “Графит” във Варна. Тя може да се види до 15 септември.

Темата на тази изложба е толкова стара колкото и това, което наричаме “изкуство”... Но идеята за тази изложба се роди само преди година по време на няколко уж просто-ей-така, но всъщност много оживени и задълбочени разговори в ателието на Никола Станчев.

Предходните дълги месеци на принудителна изолация сякаш бяха пробудили нов вид чувствителност у нас - и изведнъж видяхме колекцията пластики с преоткрита свежест в погледа, забелязвайки нови нюанси и внушения, измисляйки нови форми и идеи.

Разнообразието в изкуството на Никола Станчев е видимо и осезаемо – както в материалите, така и в изразните средства. Представените пластики са от мрамор, дърво, бронз и алуминиева сплав.

Сред тях ще срещнете вакханки, балерини, майки, самодиви – и всички те разказват – разказват някаква история, имат минало, имат настояще и сякаш правят планове за бъдещето. И при все това, нищо в тези произведения не е буквално.

Пластиките са израз на това как авторът наблюдава с интерес и анализира с уважение своите обекти, как интерпретира техните настроения и състояния, извеждайки на преден план поетиката в живота край нас.

Никола Станчев неведнъж е декларирал, че изкуството трябва да ни прави по-добри – не захаросано, а изстрадано добри – по формулата на класическия Аристотелов катарзис. Ето защо смея да твърдя, че той е един НАД-модерен художник – който твори lege artis – с дълбоко познание както на модерното така и на класическото начало в изкуството. 

Произведенията в тази изложба потвърждават, че истински трансформиращото изкуство е смело поетично, откровено чувствено, предизвикателно диалогично. Посредством диалога с обектите, творбите ни канят на разговор – със самите нас... 

Коментари

Новини Варна