IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Културен афиш
15:30 | 4 октомври 2022
Обновен: 13:37 | 28 април 2024

Редят изложба "110 г. Балканска война: Варненци и войната"

Експозицията ще бъде подредена в Музея за история на Варна

По материала работи: Слав Велев
Редят изложба "110 г. Балканска война: Варненци и войната"

Представят изложба "110 г. Балканска война: Варненци и войната" в Музея за история на Варна. Тя разкрива основни моменти от участието на България в Балканската война, като напомня за ролята на българските политици и военни дейци в събитията, за героизма на обикновените войници в боевете.

Използваните експозиционни материали – документи, картички, фотографии са автентични свидетелства за духа на бурните дни от 1912 – 1913 г. В изложбата е откроен приносът на варненци във войната. Специално място е отредено на младия български военен флот, торпилирал османския крайцер „Хамидие”. Проследен е пътят на Осми Приморски пехотен полк, водил самоотвержени боеве към направлението Лозенград, Бунархисар, Чаталджа.

Отразено е и участието на варненци в Македоно – Одринското опълчение и други формирования. Изложбата не само напомня за разигралите се събития преди повече от век, но и подтиква към размисъл за участието на България в тази и следващите войни в името на идеала за национално единение.

Изложбата ще бъде отворена за посетители от 5 октомври 2022 г. до 31 декември 2022 г.

Коментари

Новини Варна