IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Културен афиш
16:15 | 16 март 2023
Обновен: 21:38 | 24 април 2024

10 събития представя Пролетният салон на изкуствата във Варна

Началото ще бъде дадено с национална дискусионна среща в галерия „Графит“

По материала работи: Слав Велев
10 събития представя Пролетният салон на изкуствата във Варна

Десет събития, сред които срещи със съвременните български автори Георги Бърдаров, Теодора Димова, Здравка Евтимова, Амелия Личева, джаз, рок, електронна музика и симфонична класика ще звучат в рамките на Пролетния салон на изкуствата във Варна, който ще се проведе в периода от 21-ви март до 22-ви април, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. Началото ще бъде дадено с национална дискусионна среща на тема „Библиотеката – идея и реалност“, по повод 140 години от създаването на РБ "Пенчо Славейков. Събитието ще се проведе на 21-ви март, вторник, от 10,30 ч. в галерия „Графит“.

На 25-ти март, събота, в Концертното студио на Радио Варна от 11 ч. ще бъде представен романа „Absolvo te“ на белетриста Георги Бърдаров.  Той е трикратен победител в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“, а през 2015 г. спечели телевизионното предаване „Ръкописът“ на БНТ. През 2021 г. в Бърдаров получава Наградата за литература на ЕС за романа „Absolvo te“.

В същия ден и на същото място, но от 17,30 ч. , ще започне литературната среща „По пътеката към доброто“, посветена на майчинството и писателския труд с три отдадени на литературата жени - Здравка Евтимова, Теодора Димова и проф. Амелия Личева. Трите дами идват по покана на кмета на Варна Иван Портних.

На 4-ти април, вторник, в Градската художествена галерия от 18:00 ч. ще се проведе джаз концерт на трио в състав: Михаил Иванов - контрабас, Росен Захариев - тромпет, и Христо Йоцов - барабани. Триото вече пожъна успех през юли в София на фестивала Sofia Jazz Days. Концертът е част от проекта на Михаил Иванов „Noise Linguistix“.

На 7-ми април, петък, в Концертното студио на Радио Варна от 18:00 ч. ще звучи една българската рок група „Innerglow“, но този път техните композиции ще бъдат поднесени акустично.

На 9-ти април, неделя, от 18 ч. на същото място ще се проведе музикалният „пърформанс “Адажио“ на Мирослав Гочев. Той ще потопи публиката в магия чрез електронни импровизации върху различни класически пиеси.

На 11-ти април, вторник, от 18 ч. в Радио Варна ще бъде представен музикално-поетичният спектакъл „Бряг за завръщане“ с участието на певеца Асен Масларски и поетесите Камелия Кондова и Елица Виденова.

На 19-ти април, сряда, в Градската художествена галерия от 18,00 ч. ще звучи Сергей Рахманинов. Посвещението има двоен повод: 150 години от рождението на композитора и 80 години от кончината му. Събитието се реализира по идея на Стефан Бояджиев (пиано), който ще разчита на сцената на Радинела Василева (сопран), Кремена Христова (виолончело) и четиригласен вокален ансамбъл.

На следващия ден Градската художествена галерия ще представи от 18,00 ч. изложбата на ученици от художествените паралелки в НУИ „Добри Христов“. 

За финал на Пролетния салон, от 11,30 ч. на 22-ти април, събота, в Градската художествена галерия ще звучи камерният оркестър „Анима“ и Хор „Арс музика“.
Вход свободен за всички прояви.

Коментари

Новини Варна