IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Културен афиш
14:40 | 27 април 2023
Обновен: 22:18 | 28 март 2024

Премиера на книгата на Албена Ангелова "Кръв от глухарче"

Тя ни напусна преди четири месеца и остави след себе си стихотворенията, които пишеше от години и мечтаеше да издаде

По материала работи: Ставри Таргов
Премиера на книгата на Албена Ангелова "Кръв от глухарче"

На 28 април варненската журналистка Албена Ангелова щеше да навърши 50 години. Колеги и приятели ще почетат паметта й, като представят нейните стихотворения, които са събрали в книга.

Началото е от 19:00 в Клуб “Ментол” на Крайбрежната алея във Варна.

Паметта на едно от популярните имена във варненската журналистическа колегия - Албена Ангелова (Марашлиева), ще бъде почетена утре с премиера на книга с нейни стихотворения. На 28 април Албена щеше да навърши 50 години.

Тя ни напусна преди четири месеца и остави след себе си стихотворенията, които пишеше от години и мечтаеше да издаде. “Мани я тая работа, че годините били само цифри - казваше Албена. - Те са неизпътуваните пътувания. Неизпетите ти песни. Всеки миг с децата, пропилян с други глупости. Всяко нечуто и неказано "обичам те". Всеки пропуснат разговор с татко… Изхвърлените скришом закуски от мама... Всеки пропуснат изгрев.”

Приятели и колеги събират нейните стихове в книгата "Кръв от глухарче" и успяват в последните дни на Албена да й покажат пилотния брой и да й подарят миг на радост.

Сега искат да споделят и с публиката в морския град вълнуващите стихове, които ще изненадат със смелост и сила. Тази стихосбирка е била нейна мечта, някои от стиховете са писани, когато е била само на 13 години.

Книгата е издадена от “НИРА Комюникейшънс”, в редакционния екип заедно с Надежда Алексиева се включиха Татяна Събева, Нина Локмаджиева и Александър Калудов, снимките са на Красимир Тодоров.

Албена Ангелова е родена на 28 април 1973 във Варна. Възпитаник на ІV Езикова гимназия "Фредерик Жолио–Кюри", завършва Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” със специалност журналистика. Кариерата си на журналист започва в Дарик радио. Работи в различни медии, сред които са вестник “Черно море”, вестник “24 часа”, занимава се и с политически ПР. Майка на две дъщери.

“Албена обичаше есенните листа, залезите, талантливите поети - споделя нейната колега и приятелка Надежда Алексиева, инициатор за издаването на книгата.

- Не можеше да живее без хубава музика, която често я свързваше с нейния баща - известния в артистичните среди пианист Тодор Ангелов - Тошко Кашкавала. Самата тя пееше под негов акомпанимент в младите си години, а и след това излизаше пред микрофона и подхващаше изненадващо някой джаз стандарт, ей така, без повод.

Бунтар, търсач на приключения и пакости, трудно можеше да устоиш на чара ѝ, лесно човек се поддаваше на вдъхновението, което тя разпиляваше с пълни шепи. Разпилени са дните ѝ, разхвърлени мислите, но препускащи все натам, към безкрая. Вдъхновени бяха срещите с нея. Докосването ще остане незабравимо, морето няма да отмие следите в пясъка край Крапец... Идеален ден за лов на рибка бананка.

Такъв беше животът на Албена. Нека сега стиховете й да стигнат до нас и открием и тази Албена. И да я пазим още дълго в сърцата си.”

“Светът не трябва за мен да забравя”, казва Албена в свой стих. Книгата й “Кръв от глухарче” е обещание за незабрава.

Лятото умря на края на хълма.

Като спукан балон се сгърчи

последният августовски ден.

Свърши и финалната серия

на любовния филм.

Звездите избеляха от мъка

по топлите нощи.

И морето жално потръпна

за сбогом.

***

Като трънче от шипка в петата

болят нелепите краища.

Уж препускаш отново

нататък,

а е спукан на рая балонът ти.

Премиерата на книгата на Албена Ангелова "Кръв от глухарче" ще бъде на 28 април 2023 от 19:00 в Клуб “Ментол” на Крайбрежната алея във Варна. Ще звучи любимата музика на Албена, ще има стихове и спомени в почит към нейния талант.

Нина Локмаджиева

 

Коментари

Новини Варна