IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Културен афиш
16:15 | 3 май 2023
Обновен: 13:59 | 24 април 2024

Военноморският музей отваря врати за посетители за 6 май

Ден преди това там ще бъде открита изложба на хладно оръжие

По материала работи: Слав Велев
Военноморският музей отваря врати за посетители за 6 май

Военноморски музей - Варна/Снимка: Черно море/АРХИВ

На 5 май, петък, от 11.00 часа във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Хладното оръжие в Българската армия – символ на доблест и чест“.  В нея ще бъдат показани образци на хладно оръжие в Българската армия от времето на Освобождението през 1878 г. до края на монархическия период през 1946 г.

Посетителите ще могат да видят част от сабите и кортиците на въоръжение във войската, някои от които са принадлежали на офицери, оставили трайна следа в българската история. Сред тях са сабите на контраадмирал Иван Вариклечков – първият български адмирал, два пъти командващ на Флота, на генерал-майор Константин Кирков – началник на Флота по време на Първата световна война, и на лейтенант Преслав Ляпчев, един от първите български морски летци, загинал при учебен полет в Германия през 1916 г.

Оръжията, представящи отделните родове войски, демонстрират характерната за различните периоди изработка, съчетана с изящна орнаментика. Открояващите се детайли изпълняват не само утилитарна функция, но и свидетелстват за духа и ценностите на своето време, като на остриетата им са гравирани девизите „С нами богъ“ или „За царя и отечеството“. Част от експонатите пристигат специално за изложбата от фонда на Националния военноисторически музей в София и могат да бъдат разгледани  до края на месец юли.

Изложбата може да бъде разгледана с вход свободен още на 6 май, когато по традиция Военноморският музей ще работи с Ден на отворени врати по повод Празника на Българската армия, с работно време от 10:00 до 18:00 часа.

Коментари

Новини Варна