IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Културен афиш
09:40 | 1 август 2023
Обновен: 15:10 | 22 април 2024

Започва деветото издание на кинофестивала „Карантината“ във Варна

Над 40 филма от 22 държави са включени в програмата тази година

По материала работи: Слав Велев
Започва деветото издание на кинофестивала „Карантината“ във Варна

Над 40 филма от 22 държави са включени в програмата на деветото издание на Международния кинофестивал за късометражни филми „Карантината“, който започва днес и ще продължи до 5 август на плажа в квартал „Аспарухово“ във Варна. 

Филмите, които ще предложи форума, са игрални, документални, експериментални и анимационни, информират организаторите от Школа „Дедал“. Голяма част от тях са били в селекцията на престижните фестивали във Венеция, Берлин, Торонто, както и „Сънданс“ в САЩ и се показват премиерно у нас. Тази година ще бъдат показани творби на автори от Чили, Аржентина, Канада, Литва, Люксембург, заедно с традиционно силно представените държави Испания, Франция, Германия и Италия. Участват и български заглавия.

Преди всяка прожекция ще има авторска музика на живо, представена от групите „Funkaround“, „S&GH Acoustic“, „Three men orchestra“, „Innerglow“ и „Teddy velvet band“, съобщават още от „Дедал“. Отново е осигурен безплатен транспорт до Аспарухово, който тръгва от Археологическия музей във Варна всяка вечер. 

Преди първата вечер на фестивала, на 31 юли от 17:30 ч. ще бъде осъществена акция по почистване на трудно достъпните места по бреговата в района. Сборният пункт за доброволците е на плажа в Аспарухово. 

Деветото издание на Международния кинофестивал „Карантината” се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и Фонд „Култура“ на Община Варна. Форумът цели опазването на рибарското селище „Карантината“, което е едно от последните съществуващи във Варненския регион, припомнят организаторите.

Наскоро кинофестивалът „Карантината“ получи европейски печат за качество „EFFE Label“, присъждан за ангажираност в областта на изкуствата, участие на общността и международна откритост, информират още от школата.

 

Коментари

Новини Варна