IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Културен афиш
15:15 | 15 ноември 2023
Обновен: 10:27 | 28 април 2024

Почитат с концерт музикалното наследство на Джони Мичъл във Варна

Проявата е насрочена за 16 ноември, от 18 ч. в Градската художествена галерия. Входът е безплатен

По материала работи: Слав Велев
Почитат с концерт музикалното наследство на Джони Мичъл във Варна

Концерт по повод 80-ата годишнина на една от емблемите на съвременната джаз и поп музика - живата легенда Джони Мичъл - ще се проведе на 16 ноември, четвъртък, от 18 ч. в Градската художествена галерия във Варна. Събитието е част от Есенния салон на изкуствата, организиран от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. Концертът е с вход свободен.

Идеята за проекта “Joni Mitchell Legacy / Джони Мичъл – Наследство” е на певицата Даниела Белчева, която е последовател на стила на Мичъл като автор и изпълнител. Заедно с нея на сцената ще бъдат Васил Спасов - пиано, Джанер Каптан - контрабас и Димитър Семов - барабани. Белчева е позната като вокалист и автор на песни, Васил Спасов е пианист, композитор, аранжор за Биг Бенд на БНР, лидер и участник в множество музикални проекти. Джанер Каптан е контрабасист, роден в България, но израснал в Истанбул, където е работил активно в сферата на джаза, а Димитър Семов е барабанист и перкусионист, съмишленик и участник в различни проекти, предимно джаз и съвременна музика.

Джони Мичъл е призната за най-влиятелната жена-творец в музикалната индустрия на XX век, носител на 10 награди „Грами“, едната от които за цялостен принос. Наследството й се състои от 19 самостоятелни студийни албума, а нейният легендарен „Blue” е сред 100-те най-продавани албуми в света и досега. Джони Мичъл оставя наследство от 19 самостоятелни студийни албума и над 200 оригинални музикални записа. 20 години след пълното си оттегляне от музикалния бизнес, тя се завръща на сцената за серия концерти на живо, които имат огромен успех - знак за непреходността на нейното влияние.

Коментари

Новини Варна