IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Културен афиш
16:15 | 10 януари 2024
Обновен: 23:03 | 28 април 2024

Показват филм за Мара Бунева във Варна

Прожекцията е в Музея за нова история с вход свободен

По материала работи: Слав Велев
Показват филм за Мара Бунева във Варна

Филм, представящ драматичната съдба на Мара Бунева, ще бъде показан във Варна. Премиерата в морския град на документалната лента „Отмъстителката” ще е на 13 януари (събота) от 14.00 ч. в сградата на Музея за нова история на град Варна на ул. "8-ми ноември" N3.

Филмът се опитва да отговори на въпроса как и защо една обикновена жена от началото на ХХ век се превръща в терористка, готова да отмъщава за поробеното си отечество? За Бунева има много определения – героиня, хладнокръвен убиец, вманиачена последователка на македонската кауза – те обаче дават откъслечна представа за тази малко позната жена. Лентата събира малкото факти и широко тиражираните легенди за живота ѝ, за да насочи към размисъл за терзанията на атентаторите и драматичните им съдби.

Продуцент на филма е „Б ПЛЮС ФИЛМ“ ЕООД, а копродуценти – Държавна агенция „Архиви“ и „СОНУС“ ООД. Продукцията е реализирана с подкрепата на Национален филмов център.

Входът за прожекцията е свободен.

Коментари

Новини Варна