IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Културен афиш
12:00 | 17 март 2024
Обновен: 15:05 | 25 април 2024

Културен фестивал събира изгряващи артисти във Варна

Emergence Art Fest се провежда за втора поредна година от 20 до 24 март

По материала работи: Слав Велев
Културен фестивал събира изгряващи артисти във Варна

Снимка: Теодора Михайлова

За втора поредна година, от 20 до 24 март, във Варна ще се проведе Emergence Art Fest. Фестивалът за изгряващи артисти ще събере младежи от над 10 града - художници, скулптори, фотографи, режисьори, писатели, музиканти - които ще представят своите произведения в петдневна програма. 

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 20 март (сряда) от 18:30 в големия арт салон на Радио Варна. Тази година темата на фестивала е "конвергенция". Ще се търсят точките на пресичане между различните видове изкуство, както и различни области на изкуството знанието.

По време на разнообразната програма посетителите ще могат да видят изложби за изобразително изкуство и фотография, да се запознаят с нови български филми по време на вечер на късометражното кино, да се включат в дискусия за ролята на изкуствения интелект в изкуството, да посетят арт базар, да се позабавляват на театрална и литературна работилница, да се срещнат лично с артистите и да посетят концерт на изгряваща българска банда. Всички събития от фестивала са с вход свободен.

“Създадохме този фестивал, защото много ни липсваше сцена за млади изгряващи артисти в града. Искаме да подкрепим културната сфера и да срещнем артистите едни с други, за да се създаде една по-жива общност, която да даде мотивация за все повече подобни изяви в града.”, споделя Деница Балинова, един от организаторите на фестивала.

Emergence Art Fest обединява две каузи - даването на сцена на изгряващи артисти в България, създавайки диалог между тях и другите сфери на дейност, и подкрепа на културната среда в гр. Варна извън туристическия сезон. Фестивалът събира стотици гости от различни поколения и създава пространство за изява и обмен на идеи. 

Коментари

Новини Варна