IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини
14:59 | 13 април 2024
Обновен: 20:08 | 29 април 2024

Шенгенски десант от румънци в Балчик

Близо 40 самолета кацнаха на летището

По материала работи: Петър Захариев
Шенгенски десант от румънци в Балчик

Снимка: БТА

Близо 40 малки самолети от Румъния кацнаха на летището в Балчик и по този начин отбелязват влизането на двете държави в Шенген по въздух и вода. Това е първата подобна проява на територията на България.

Събитието е под наслов "Schengen check" и се организира съвместно от ръководствата на българското летище и това в град Тузла в Румъния.

Инициативата има за цел да демонстрира улеснената процедура по приемане на международни полети, както и да заздрави двустранните отношения между представителите на авиационната общност на България и Румъния.

Заради символичното отбелязване на приемането на двете държави в Шенген по въздух и вода всички услуги, предоставяни от летище Балчик, днес ще бъдат безплатни за пилотите на България и Румъния. На 27 април домакин на същата проява ще бъде летище Тузла.

Влизането на България в Шенгенското пространство дава шанс за развитие и на летището в Балчик, коментира  за БТА Иван Димитриев, изпълнителен директор на Летище София, което от 2016 г. управлява крайморския аеропорт. Димитриев беше домакин на събитието Schengen check.

Никога за един ден толкова самолети не са кацали в Балчик, посочи Димитриев. По думите му вместо първоначално планираните 20 машини, се очаква да пристигнат близо 40. Разположението на летището в Балчик е феноменално, близо до туристически комплекси и обекти, до голф игрища, каза още Димитриев. По думите му портът поема самолети до 5700 килограма излетна маса - т.нар. малка авиация. За хеликоптерите е допустимо да бъдат и по-тежки.

Коментари

Новини Варна