IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини
08:00 | 8 май 2024
Обновен: 23:59 | 19 май 2024

8 май - Европа отбелязва победата над нацистка Германия

Международен ден е на Червения кръст и Червения полумесец

По материала работи: Десислава Михалева
Про Нюз

На 8 май Европа отбелязва победата над нацизма и началото на края на най-кръвопролитния и мащабен военен конфликт в историята на човечеството. Още тогава обаче започва разделението на Стария континент.

Основната причина е свързана с времето на капитулацията на Третия Райх. В последния етап на войната германските войски масово се предават на британските и американските, докато на източния фронт съпротивата продължава да е ожесточена. Логично и членовете на оцелялото нацистко правителство търсят своето спасение на запад. Така, в късните часове на 8 май 1945 г., се стига до подписването на капитулацията на Райха, но заради часовата разлика в Москва вече е 9 май.

От 1953 г. 8 май по решение на международната конференция на Червения кръст в чест на годишнината от рождението на Анри Дюнан (1828 г.), швейцарски общественик и носител на Нобелова награда за мир за 1901 г., инициатор за основаването на Международния комитет на Червения кръст през 1863 г., е обявен за международен ден на Червения кръст.

Официалното наименование Международен червен кръст е утвърдено през 1928 г. на международна конференция в Хага. През 1906 г. в Османската империя се появява благотворителна организация Червения полумесец, аналог на Червения кръст.

Коментари

Новини Варна