IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Морски бизнес
12:07 | 9 декември 2015
Обновен: 15:06 | 13 април 2024

Златният глобус “Кор Кароли” отново в дамски ръце

Трансатлантическата победа на “Фурия” ще бъде разгледана като постижение... догодина

По материала работи: Борис Проданов
Златният глобус “Кор Кароли” отново в дамски ръце

Кристина Баракова-Албу (позната като Криша) от Ямбол, част от екипажа на яхтата “Анка 1” спечели Златният глобус “Кор Кароли” за най-добро българско ветроходно постижение на годината. В 36-ото издание на преходната награда тя, Адриан Албу (Румъния) и синът им Александър (на 10 г.) преодолява 9500 морски мили от Кюрасао до Брисбън в Австралия. За 5 месеца семейството прекосява Карибско море и Тихият океан, посещавайки над 20 острова от 7 държави. Претърпяват сблъсък с кит, скъсване на ванта и повреда на рулевото устройство. Съдбата на яхтата е интересна – първоначално нейн собственик е (вече покоен) турски лекар (дипломирал се в МУ – Варна), който заболявайки от рак тръгва на околосветско нон-стоп плаване, но именно в Кюрасао здравето му не позволява продължаване на обиколката и той се отказва, разкри к.д.п. Тома Томов от Комисията за определяне носителя на наградата на фондация "Кор Кароли". А случаите, в които призът се връчва на ветроходка, се броят на пръстите на едната ръка.

 

Интересното е, че уникалната победа на лодката “Фурия” в Трансатлантическото рали за круизни лодки ARC Race остава само с почетна грамота. Румен Котов (собственик), Михаил Копанов и Диан Зайков участват за наградата само с първата част от пътешествието си, а успехът от вторник ще бъде разгледан от комисията на фондация “Кор Кароли” през следващата година, защото постижението е след 1 декември 2015-а.

 

Както Медийна група “Черно море” вече съобщи, общо 7 бяха номинациите за наградата. Освен споменатите по-горе, кандидатстваха още яхта “Хоку Кеа” с шкипер Станимир Шпеглер, “Милена” с шкипер Кирил Киров за плаване от близо 9000 мили, кайтбордистът Александър Бачев, европейското първенство в класове 420 и 470 в Бургас и Валентин Николов за цялостното си представяне под платна. Шпеглер обаче беше дисквалифициран предвид факта, че плаването е през 2013 г. Другите ловци на вятър получават почетни грамоти. Ще бъдат връчени и 2 почетни плакета за значителен принос - на проф. Камен Фильов и на Никола Александров. Награждаването е на 20 декември в община Варна.

 

Тогава ще разберем и кой е носител на наградата “Тинко Трифонов” за журналистика. Номинациите са 4, а сред тях варненците са трима: Емилиян Ялъмов, Румен Генов и Александър Тодоров.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна