Варна 14°
fallback
Морски бизнес
09:20 | 30 октомври 2017
Обновен: 08:17 | 30 април 2024

Браншът дава на прокурор сигнала за отровна риба

Само акредитирани лаборатории могат да изнасят данни пред обществото, твърдят от КСЧМ

По материала работи: Пламен Янков

Рибарите от Консултативния съвет за Черно море (КСЧМ) сезират прокуратурата за разпространеното от асоциация “Активни потребители” твърдение, че предлаганата риба на пазара е замърсена с тежки метали, което е „една от най-сериозните опасности в храните”, съобщиха от КСЧМ за в. „Черно море”. Не може непроверена информация да се поднася на обществото като поредната бомба, хвърлена в публичното пространство, категорични са експертите от бранша. Те са направили свое разследване на твърдението, че масово се продава отровна риба. Поискали са неофициално от асоциация “Активни потребители” да им предоставят данни за лабораторията, в която са били направени анализите, оповестени от тях. Отказали да им ги дадат. Ако анализите им са извършени по методи, покриващи изискванията на европейското законодателство, да излязат и с лицето си да обявят - ние открихме тези резултати, възмущават се от бранша от КСЧМ. Тяхното разследване установило, че тяхното изследване не е правено в акредитирана лаборатория за изследване на тежки метали. Разрешително, дадено на основата на доказани възможности да прилага методите за подобни анализи, имали общо две софийски лаборатории, една международна и друга една в Пловдив, която се занимава с тежките метали и пестицидите в растенията. В нито една от тях не е правено изследване на рибата за тежки метали, подчертаха от КСЧМ. Всяка друга лаборатория, която няма акредитация, можела да прилага някой метод за анализ, но той бил само за вътрешна употреба или за ориентация. Повечето производствени предприятия имали своя лаборатория, с която осъществяват мониторинг. И ако има някои притеснения, се обръщат вече към някоя от акредитираните лаборатории. Ние ще поискаме контролните проби, с които разполага асоциация “Активни потребители”, да бъдат изпратени в акредитирана лаборатория (най-подходяща е тази на Централния ветеринарномедицински институт), но няма да ни ги дадат или ще излязат с друг номер. Причината е в това, че тези проби не отговарят на изискванията - има десетки процедури за тяхното вземане и съхранение, твърдят експертите от бранша. Според тях невярно било и внушението за наличието на олово, цинк и други метали в произволно взетите проби, като в 11 от тях са под нормата. Има европейски регламент от 280 страници, в които се посочва от кой елемент колко е допустимо да има. Във всичките изнесени проби бяха под нормата, тоест не са опасни. А в същото време се прави внушението за продажбата на отровна риба, допълват експертите. Според тях рибарството е един от секторите, които още не били засегнати от подобни атаки. Защото предлага истински екологични храни. Ето, скумрията, хекът се ловят в Световния океан, директно на траулерите се преработват, замразяват и се товарят в контейнери. Примерно искаме 20 тона, контейнерът пристига на пристанище Варна, където се отваря от органите на официалния контрол, вземат се проби по регламента, изследват се за тежки метали в София и чак след това се пускат за продажба.

 

РИБАТА Е ЕДНА ОТ НАЙ-ЧИСТИТЕ ХРАНИ, които се предлагат на пазара, категорични са от бранша.

 

 

Това е сериозен сектор, който внася 40 - 50 хиляди тона риба годишна, а изяждаме 10 хиляди тона, тоест 4 пъти повече, отколкото се продава у нас. По официални данни изнасяме около 1000 тона пъстърва, 2000 тона шаран, над 1500 тона скариди, които се внасят и преработени отиват за експорт. Изнасяме по 2 - 3 хиляди тона месо от рапани на година. Имаме 50 перфектни предприятия, в които рибата се преработва, получава се принадена стойност, внасят данъци и я изнасят в цяла Европа, също и на азиатските и американските пазар. Нашите рибари ловят около 30 - 40 вида риба, а на пазара ни се предлагат над 200 вида. Всека разпространена невярна информация вреди не само на моралната стойност на нашия бизнес, но и му причинява големи икономически загуби. В момента от офиса на браншовата асоциация БГ Фиш сме разпространили писмо до всички фирми, които се занимават с търговия на риба. В него им предлагаме да направят сравнение в размера на продажбите си през следващите 3 месеца и да ги сравнят с миналогодишните по същото време. И ако се окаже, че размерът им е спаднал, може да потърсим и съответната финансова отговорност, казват още експертите от КСЧМ. Те дават за пример как миналата година била разпространена информация колко била вредна сьомгата и продажбите й спаднали с 15 - 20 процента. Дори някои фирми отказали да правят заявки.

 

Подобни манипулации  нерядко се използват като бухалки спрямо отделни сектори и производители. Бедата е, че вредят на пазара като цяло, защото потребителите започват да се чудят на кого и на кое твърдение повече да вярват. Ако преди анализите и контролът бяха държавен монопол, сега има и частни лаборатории. И то не само български - у нас вече действа мощна френска верига от лаборатории. Има и национална служба по акредитацията, която се занимава със сертифицирането на уредите. И ако продължава практиката с „анализите” на незнайни лаборатории, явно трябва по-енергично да се намеси и прокуратурата, допълват от КСЧМ.

 

СТЕФАН ДЕНКОВ

 

Четете още Открива се възможност рибарите да се кооперират с новото рибарско пристанище

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback