IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Морски бизнес
08:52 | 22 януари 2018
Обновен: 21:32 | 28 април 2024

От бранша разпределят квотата за калкан по стара лъжлива схема

По материала работи: Пламен Янков
Д-р Йордан Господинов

Много болна тема за българските рибари е начинът, по която се разпределя квотата за калкана, защото се налага схема, която ощетява едни и облагодетелства други, заяви за в. „Черно море” д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на рибарското сдружение БГ ФИШ.

 

В. „Черно море”  (броят от 16 октомври м.г. под заглавие „За следващата година поне 100 тона се очаква да стане квотата за калкан”) първи съобщи за очакваното значително увеличаване на квотата за калкан. Това стана седмица, преди ЕК официално да обяви за нейното вдигане с 32%. Увеличението от 86,4 т за България и Румъния на общо 114 т става благодарение на усилията на Консултативния съвет за Черно море, на браншовите асоциации, на засиления контрол, обясни шефът на БГ ФИШ, който е и генерален секретар на КСЧМ. Припомняме още, че на срещата на ръководството на Консултативния съвет за Черно море (КСЧМ) с изпълнителния директор на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море( GFCM), Абделах Сроур, която се проведе в централата на GFCM в Рим през септември, се стигна до общото мнение, че квотата трябва да се вдигне. На последвалата среща в Брюксел с генералния директор на Главна дирекция по морско дело и рибарство към ЕК (DG MАRE) Жоао Мачадо и отговорника за консултативните съвети Паскал Колсан беше дадено уверение, че ЕК ще увеличи квотата на калкана за новата 2018 г. Тогава в Брюксел се вслушаха в нашето мнение. Беше много смело да мислим, че ще я вдигнат на 150 т, както ни се искаше, и затова обявихме, че очакванията ни са да стане 100 т, а стана така, че реалното увеличение бе на 114 т. Нещо, което се случваше за първи път от 10 години, и смятаме, че няма да бъде еднократен акт, каза д-р Господинов. Разбира се, Брюксел веднага поставя условие пред двете ни страни, които трябва да  защитят полученото увеличение, като затягат контрола. Сега трябва много да се внимава, защото най-вероятно ще дойдат наблюдатели от ЕС. Като асоциация сме готови да им оказваме пълно съдействие, защото сме убедени, че има такива, които се опитват да бракониерстват и да изнасят по нелегални канали, подчерта шефът на БГ ФИШ. В тази връзка от страна на асоциацията са изпратили писмо до ръководителите на четирите институции - Агенция ”Митници”, НАП, Агенцията по храните и ИАРА, с молба да затегнат контрола при търговията с риба и рибни деликатеси към Гърция и Румъния. Мотивът за исканото съдействие е, че към тези две страни се изнася безконтролно суровина по нелегални канали, от което държавата губи данъци, осигуровки, заплати.

 

ПОВЕЧЕ КАЛКАН НА ПАЗАРА ЩЕ ИМА ТАЗИ ГОДИНА с увеличението на квотата за улова му.

 

 

Калканът трябва да се разпределя по нов начин, защото 

 

сегашната схема по исторически данни 

е лъжлива, категоричен е шефът на браншовата асоциация. Неговото обяснение е, че някои рибари през годините не са имали навика да пишат в дневниците си за своя улов на калкан. В същото време страната ни, за да получи новата квота, трябва да е вписвала всички уловени количества през предходната година. И обикновено става така - на 5 - 6 кораба им се казва в края на годината да запишат в дневниците си още 2 или 3 т, защото от данните излиза, че квотата не е изпълнена. Всъщност те не са ги уловили, а само ги пишат в дневниците си. За нас това е нарушение, обаче тези данни вече стават документирано исторически и казват - ловили сме толкова, сега ни се полагат толкова, обясни браншовикът. По неговите думи отделно от това корабите, като преминават от една асоциация в друга, трябва да го правят заедно с квотата си. А става така - кораб от друго сдружение, който е имал примерно 500 кг, решава да се прехвърли към нашето, защото смята, че тук има по-добри условия, и идва, обаче го прави без квотата си и излиза, че трябва да му дадем от нашата. По този начин квотата на нашето сдружение намалява за сметка на други колеги, на които тя се увеличава. Излиза, че едни са по-добри риболовци, защото квотата им става по 800 кг, а на други пада на 350 - 400 кг, посочи д-р Господинов. Затова неговата асоциация предлага нова схема –

 

квотата да се разпределя на три еднакви дяла

Първият  дял да се раздаде поравно на всички кораби, които са подали молба за участие в квотата и отговарят на изискванията (има 7 - 8 показателя, на които трябва да отговаря всеки  от тях). Вторият, също 33%, да бъде раздаден  на бруторегистър тонаж. Обяснението е, че малка 6-метрова лодка е 10 БРТ, а кораб от 25 метра - 100 БРТ, той има по- голям двигател, харчи повече гориво, има повече разходи за заплати и др. Има и по-големи риболовни възможности. Ако сборът от тонажа се раздели на една трета от квотата, се получава коефициент около 4,7-5. За кораб с 80 БРТ, умножено по този коефициент, ще се получат още 400 кг, а за лодката с 10 БРТ - 50 кг. Тоест, за малката лодка, която има първоначално, като всички останали, 200 кг, ще станат 250 кг, а за кораба - 600 кг, което е справедливо.

 

БРАКОНИЕРИ ПРОДЪЛЖАВАТ НЕЛЕГАЛНО да изнасят калкан за Турция.
 

 

Третият 33-процентов дял предлагаме да бъде разпределян на базата на исторически данни, обаче след тяхното преразглеждане за 5 години назад, добави д-р Господинов. Или, ако ИАРА е пропуснала да присъди квотата на някой кораб и той се е преместил без нея в друго сдружение (има рибари, които не членуват никъде), данните за него да се ревизират от комисия.


Какво обаче става?

На 5 декември изпълнителният директор на асоциацията БГ ФИШ е уведомен от шефа на ИАРА, че е стартирало производство „по издаване на общ административен акт за условията и реда за разпределяне на квоти и улов на калкан за 2018 г.”. Срокът за предложения по обявената проектозаповед изтече на 31 декември. Критериите за оценка остават, както досега, на базата на „наличието на исторически данни за улов на калкан от 2012 до 2016 г.”. Описано е и как ще се разпределя квотата - 72 на 28, не знам какви си процента, между двете национално представени браншови сдружения, ама ние вече не сме 24 кораба, както е посочено, защото междувременно се увеличиха нашите членове. Излиза, че някой е написал нещо, което не е вярно, възмущава се шефът на БГ ФИШ. Всъщност остава старата заповед. Или дай и тази година така да я караме, пък от другата ще видим какво ще правим. По правило заповедта влиза в сила на 1 януари 2018 г. и започва да тече едномесечен срок за възражения до министъра на земеделието и храните.  Миналата година внесохме своите предложения, ИАРА не ни обърна внимание. Писахме възраженията си до министъра, обаче те стигнали до някой служител в министерството, който ги изпратил обратно до ИАРА, и всъщност получих отговор не от министъра, а от агенцията, което си е чисто нарушение. Сега като че ли отново става същото. Още няма заповед за квотата, изпратихме писмо с редица въпроси до ИАРА, която разпределя квотите и подготвя заповедта, която ще бъде подписана от министъра. Още нямаме отговор. Всъщност единственото, което искаме, е аргументирано така да се променят нещата, че да има прозрачност, каквато сега липсва в разпределянето на квотата за калкан по тъй наречените исторически данни, каза още д-р Господинов.


На въпроса, 


след като веднъж се оказа добър пророк 

за тазгодишното увеличение на квотата, може ли да прогнозира следващото й увеличение, той отговори, че наистина има такава възможност, но при някои условия. Първо, учените трябва да направят изследвания на калкана, за да докажат действителната стабилност на неговата популация в Черно море. А също и дали се спазват всички екологични изисквания. Имаме данни, че популацията от калкан е стабилна, но едно е да го кажат рибарите и съвсем друго учените. Вярно, калканът не е пасажна риба, но той се мести, отива надълбоко, насочва се нагоре към Украйна и все още никой не може да каже точно къде  хвърля хайвера си, за да бъде опазена популацията му.  После комисията от Брюксел трябва да установи, че действително се повишава контролът и намалява сивият сектор. А не да продължаваме да се лъжем, че контролираме, а в същото време да хващаме повече от позволеното. Публична тайна е, че някои ловят и изнасят калкан по нелегален начин. Това трябва да спре. Ние като асоциация сме съгласни да дойдат наблюдатели отвън и бих препоръчал лично на 4 - 5 наши кораба да ги качат на борда си и да наблюдават както тях, така и останалите в морето. Ако всичко върви нормално, очаквам до няколко години квотата да мине над 100 т на държава, като можем да очакваме и до 150 т през следващите 5 - 6 години, или общо 300 т, допълни д-р Господинов.

 

СТЕФАН ДЕНКОВ

Коментари

Новини Варна