Варна 13°
fallback
Морски бизнес
14:28 | 7 август 2019
Обновен: 01:19 | 2 май 2024

Във Варна румънец подготви околосветско плаване с яхта

За около 200 дни Мариус Албу смята да приключи успешно пътешествието

По материала работи: Борис Проданов

Във Варна ветроходецът от Румъния Мариус Албу подготви околосветското си плаване. Той ще се опита да „затвори кръга“ с яхтата WAMM III. Албу е на 64 г., той е и алпинист. Вече е обиколял света по вода. В морската столица той пристигна за набавяне на провизии. Намеренията му са по време на плаването, което стартира на 15 август от Констанца, да посети всичко на всичко 6 пристанища.

 

Първо ще бъде в Гибралтар – начална и крайна точка за околосветското плаване. Той ще е на яхтата сам и няма да стъпи на суша 7 месеца.

 

Във Варна и Созопол Мариус Албу подготви лодката WAMM III за изпитанието. Тя е от алуминий, с дължина 14 м.

 

Албу не скри, че отдавна обмисля пътешествието. Обиколките на света в предишни години са в компанията на съпругата му Каталина. Самотното плаване за него е поанта на усилията му като ветроходец.

 

Той е възнамерявал да стартира от морската столица за Деня на Варна, но началото на обиколката – 15 август (Успение на Пресвета Богородица) е важен ден и в Румъния. От Гибралтар на 1 октомври той ще влезе в океана.

 

Разчита за около 200 дни да приключи кръга около Земята. Много е щастлив, че във Варна се е запасил с лютеница и българско сирене, което според него е №1 в света. От всяко пристанище, в което спре, смята да купува нещо специфично и традиционно. Има заредени 10 литра ракия от Мъглиж. За по-сигурно обаче е качил на борда и 60 литра румънска, с която да разведрява самотното плаване.

 

Мариус е оптимист за начинанието си. Ако успее ще стане първият румънец, който е обиколил сам света с яхта.

 

Още по темата: Кап. I ранг (о.р.) Бранимир Тодоров: Никой не се е родил моряк

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback