IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
09:23 | 27 януари 2020
Обновен: 07:13 | 19 април 2024

Морски бизнес: Побитите камъни са жалони над находища на природен газ

Интригуващо откритие, в което участва варненски учен, доказва как се е образувал този природен феномен и посочва пътя за извличане на нови практически ползи от него

По материала работи: Пламен Янков
Морски бизнес: Побитите камъни са жалони над находища на природен газ

Природният феномен Побити камъни.

 

 

 

С доста интригуващо обяснение, неоспоримо доказано от варненски учен- океанолог и неговите белгийски колеги, се оказаха Побитите камъни. Досега какви ли не хипотези имаше за този варненски природен феномен. От вкаменени гори до творения на човешката ръка като култово място на траките, че и преди това, тъй като там са намерени артефакти от човешка дейност още през среднокаменната епоха (мезолита). А можело да са били дело на извънземни. Такива вкаменелости, макар и не толкова атрактивни, има пръснати и другаде в околността между Варна и Девня. И колкото повече мистика обвива хипотезите, толкова по-голям става туристическият поток към тях. Не по-малко сензационно е и това вече научно обяснение, което наред със запазения туристически интерес към Побитите камъни води и до някои други практични ползи за бизнеса.

 

Побитите камъни са се образували благодарение на две бактерии – археа и цианредуцираща, които се хранят с природен газ-метан в морска аеробна (безкислородна ) среда, т.е., там, където в дълбочина е имало негови находища, обясни за в. „Черно море” проф., д-р инж. Любомир Димитров, научен секретар на Института по океанология към БАН.

 

Проф. Любомир Димитров

 

 

 

Малко предистория

Тази хипотеза започва да се оформя в него през 1996 г., когато, още млад учен, отива на научна конференция в Дания. На нея за първи път докладват откритието на датски учени, че около метанови извори на морското дъно в плитката част край техния полуостров Ютланд, до протока Категат, са се образували каменни колони, които нарекли бълбукащи рифове. Произходът им е установен категорично от учените - образувани са благодарение на две бактерии - археа и цианредуцираща, които се хранят с метан.

 

Като видях подводни снимки на колоните, веднага ги оприличих на нашите Побити камъни, напълно са идентични, каза проф. Димитров. Върнах се и публикувах малка статия за това невероятно сходство. Тогава учени от Католическия университет в Льовен, Белгия, проф. Руди Свенен заедно с дипломантката си Ева Дебувър се свързаха с мен и  дойдоха във Варна. Заведох ги на Побитите камъни и те бяха впечатлени от видяното. Уговорихме се заедно да работим за разкриване на техния произход, тъй като у нас нямаме капацитет за такива новаторски проучвания. Получих разрешение да взема проби от колоните, без да се нарушава тяхната цялост, и двамата с Ева започнахме да работим по тази тема. Имаше моменти, когато изпращах за анализ по 200 кг камъни по куриер до Белгия. Пробите бяха от вътрешната неизветряла част на колоните, които са кухи, като анализите се правеха в белгийски и германски лаборатории. Има специфични биомаркери, които доказват съществуването на определен вид бактерии. За нас беше важно да установим наличието им по времето, когато колоните са се формирали.

 

И какво излезе на практика?

Около кратера на метановия извор на морското дъно, където задължително трябва да има анаеробна среда, при липсата на кислород тези бактерии започват да консумират метана и като отпадъчен материал се получава един вид цимент - калциев карбонат. Смесен с хубавия кварцов пясък, какъвто има в изобилие по тези места и до неотдавна се използваше от стъкларския завод в Белослав, той се циментира и строежът расте вертикално около излизащата струя метан. Затова колоните са кухи - продължи ученият. Те се издигат нагоре, докато стигнат кислородната среда, и там изграждането им спира, отгоре се образува плоча и ги запечатва. После, когато метанът отново избие, бактериите започват да строят следващото равнище, образува се плоча върху тях и ги запечатва. След това метанът отново избива и бактериите продължават да изграждат следващото ниво -  каза още проф. Димитров. По неговите думи досега се е знаело, че съставът на колоните е от кварцов пясък, циментиран с калциев карбонат, но не и откъде може да се получи. Всъщност  групата учени доказват точно това, като определят неговия бактериален произход.

 

Тези бактерии започват „строителството” на колоните

още преди 5 млн. години, когато тук е било морско дъно. И цялото им развитие продължава на пет нива, допълни ученият океанолог. Най-ниското ниво било на бившата кариера за добив на кварцов пясък край Белослав, където можели да се видят всичките пет нива. При извличането на пясъка за нуждите на стъкларския завод стигнали до място, където е пълно с високи циментирани колони, и са спрели добива. Те били много начупени от работата на кариерата, но все пак стената оставала и се виждали колоните. Все пак най-добре запазени били Побитите камъни от т.нар. централна група край Варна, които са от четвърто ниво, и „строителството” им започнало преди 3,5 млн. години, за да стигнат 4-5 метра височина. Процес, което продължава милиони години.  

 

Газов извор на метан в черноморския шелф, засечен със скенер по време на морска експедиция. 

 

 

Побитите камъни са единственото място в света с такава древност, което ги прави наистина уникални, всички останали находки са много по-млади, категоричен е проф. Димитров. Също така те били единствените, които съществуват в такъв прекрасен вид. Още преди 10-12 години били направени постъпки и се чакало да влязат в световната листа на геоложките феномени на ЮНЕСКО. Надяваме се рано или късно да дойде решението. Най-важното е, че всички петна с побити камъни в района са картирани и са обявени  за защитени зони, добави той.

 

Що се отнася до практическата полза

за бизнеса от научното откритие за произхода на този природен феномен край Варна, ученият смята, че тя може да бъде в няколко  насоки. От една страна, за морския туризъм, археологията, а, от друга, за продължаване на геоложките проучвания за природен газ и нефт в шелфовата ни зона. По принцип Побитите камъни са класически пример, доказващ кога е съществувало едно или друго находище на метан, как е продължавало неговото разтоварване през разломи на морското дъно. И как в условията на аеробна среда и при наличието на пясък са ги образували  бактериите, които се хранят с този природен газ.

 

Има германски публикации, в които се твърди за открити такива каменни колони в активна фаза на дълбочина 600-700 метра в украинските води на Черно море. По българското крайбрежие има много извори, от които блика до 99 на сто чист метан. Едни от най-големите са срещу местността Зеленка под нос Калиакра и срещу Златни пясъци на Баладжа банка. На местата, където няма кислород, и в момента се изграждат такива колони. По тези следи може да се насочва търсенето на евентуални находища на природен газ или нефт в българския шелф, твърди проф. Димитров.

 

И накрая една любопитна подробност. Оказва се, че още по време на обявената руско-турска война през 1828 г. руският учен Виктор Тепляков прави достояние на света феномена Побити камъни в околностите на Варна. Малко по-късно, по време на Кримската война, пък британският офицер Фредерик Хамилтън взема парче от каменна колона и го изпраща на своя брат геолог в Англия. Тогава за първи път  тръгва и хипотезата, че са природно образувание. И трябваше да минат близо два века до истинското научно откритие за произхода на варненските Побити камъни, сега остава да се извърви пътя до реализиране на практическата му полза и за бизнеса.

 

Стефан Денков

Коментари

ecifubujuxak ( преди 3 години )
http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin Online mtu.hqif.chernomore.bg.xje.ge http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
iribixuhotibu ( преди 3 години )
http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Buy Amoxil Amoxil sft.odiu.chernomore.bg.ype.ok http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна