IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
10:10 | 24 март 2015
Обновен: 14:45 | 23 април 2024

Нова дирекция поема търсенето и спасяването по море

Преструктурират “Морска администрация”, като изнасят голяма част от дейностите във Варна

По материала работи: Златина Добрева
Нова дирекция поема търсенето и спасяването по море

Аварийно-спасителната дейност да се обособи в нова самостоятелна структура под шапката на ИА „Морска администрация“. Това се предлага в проект на постановление на Министерския съвет за нов устройствен правилник на агенцията, сочи справка на Maritime.bg.
Идеята е в ИАМА да бъде създадена нова главна дирекция, самостоятелно звено, която да осъществява функциите в сферата на аварийно-спасителните дейности на море. Сред тях са търсенето и спасяването на човешки живот на море и във вътрешните водни пътища, оказване на помощ на търпящи бедствие в морските пространства и във вътрешните водни пътища на страната кораби и самолети и борба с нефтените разливи и други замърсявания на околната среда от кораби.
Предлага се местоположението на главната дирекция да бъде във Варна, с териториални подразделения в Бургас и Русе.
От „Морска администрация“ искат още да бъдат закрити съществуващите в момента две дирекции от специализираната администрация, разположени в София – дирекция „Европейски съюз, международни отношения и проекти” и дирекция „Инспекционна дейност”, и създаване на дирекция „Пристанища и пристанищни услуги” и дирекция „Международни и национални регулации на корабоплаването” при намаление на общия числен състав на служителите в тях. Предлаганата промяна ще доведе до прехвърляне на основната част от функциите по направления „Контрол на корабоплаването и регистър на корабите” и „Квалификация и регистрация на морските лица”, извършвани до този момент от дирекция „Инспекционна дейност”, към териториалните дирекции във Варна, Бургас, Русе и Лом.
Предстои и вътрешно преструктуриране на териториалните дирекции с оглед изпълнение на възложените им функции по направления „Контрол на корабоплаването и регистър на корабите”, „Квалификация и регистрация на морските лица” и „Екологичен контрол” и оптимизация на работата на персонала в общата администрация.
Реформата в “Морска администрация” предвижда оптимизиране на дейностите по контрола на трафика и входно-изходния контрол на корабите, плаващи по вътрешните водни пътища на Република България и посещаващи речните пристанища.

Коментари

Новини Варна