IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 11°
Морски бизнес
16:45 | 29 октомври 2020
Обновен: 15:25 | 3 декември 2020

МОСВ отбелязва Международния ден на Черно море под мотото за "по-синьо"

Виртуалната среща ще се състои на 30 октомври. Всеки желаещ може да се включи като зрител

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Черно море/АРХИВ

Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова ще открие събитие по повод Международния ден на Черно море. Тази година то ще премине под наслова: „Заедно за по-синьо Черно море“ и ще се проведе в хибриден формат, съобщават от ведомството, цитирани от Крос.

 

В него ще вземат участие представители на Черноморската комисия, офиса на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, ОЧИС, Световната банка, парламентаристи, представители на местната власт, академични среди и други.

 

В рамките на събитието ще бъдат отбелязани дългогодишните, съвместни усилия за опазването на Черно море и постигнатите резултати. Ще се обсъдят и перспективите за подобряване състоянието на морската среда в дългосрочен аспект и бъдещи инициативи за сътрудничество.

 

По време на събитието ще бъдат обявени и резултатите от класирането на проектни предложения по „Малка грантова схема за мерки за намаляване на морските отпадъци“ на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от ФМ на ЕИП.

 

Виртуалната среща ще се състои на 30 октомври (петък) от 10 до 12 ч., чрез платформата Zoom. Всеки желаещ може да се включи като зрител на https://www.moew.government.bg/

 

На 31 октомври 1996 г., на международно ниво е подписан Стратегическият план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. Планът е във връзка с Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване (т. нар. Букурещка Конвенция) подписана през 1992 г. от шестте черноморски държави – България, Грузия, Русия, Румъния, Турция и Украйна. Отбелязването му цели да обърне общественото внимание към проблемите на морето и начините за неговото опазване. Поради своята специфика Черно море е една от най-уязвимите морски екосистеми в света. За да бъдат запазени неговата жизненост и ресурси все по-неотложна става нуждата интензивните човешки дейности в морето да бъдат много внимателно преценени и по-щадящо прилагани.

 

 

 

Коментари

Новини Варна