IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
10:20 | 6 ноември 2020
Обновен: 14:38 | 25 април 2024

Откриха 6 мини в Средиземно море, родните ВМС стрелят по тях

По материала работи: Слав Велев
Откриха  6 мини в Средиземно море, родните ВМС стрелят по тях

Шест мини от Първата световна война ще бъдат унищожени от родните ВМС. Морските бомби са открити във води в района, в който се провежда българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2020” в Средиземно море. Мините от времето на Първата световна война са открити, лежащи на дъното, по време на планираната в рамките на учението противоминна операция от минните ловци от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО, съобщиха от Министерство на отбраната, съобщиха от ВМС.

 

Пет от мините са тип „ЕМА“ и една морска мина тип „EMC“. Мините тип „EMA“ са котвени, контактни мини с размери 1,6 х 0,8 м. и тегло 150 кг. Те могат да бъдат поставяни от надводен кораб или подводница.Мината тип „EMC“ е също котвена, контактна мина, но с по-голям диаметър и боен заряд от 300 кг.

 

Мините са открити от френски, испански и италиански кораби, участвали в учението.

 

По време на миночистенето след Първата световна война практиката е била след подсичане на мините от тралните кораби, изплавалите мини да се разтрелват с малокалибрено стрелково оръжие. В резултат на това корпусите на мините се пробивали и мините потъвали на дъното без да се взривят. По този начин те не представляват опасност за надводните кораби, но крият риск, ако бъдат затралени с придънни тралове от риболовните кораби, или ако бъдат ударени.

 

За да се осигури безопасността, районът, в който са открити морските мини, той е изолиран за корабоплаване и подводни дейности. Мините ще бъдат унищожени с участието на кораби и водолазни групи от ВМС.

Коментари

БОГОМИЛ КОСТОВ ( преди 3 години )
НА УМРЕЛ ЗАЕК - ТАПАНДЖА ВАДИМ!?!КОЛКО СТРУВА ТОВА УЧЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ!?!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна