IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
15:45 | 19 ноември 2020
Обновен: 09:17 | 25 април 2024

24 учени от 4 държави с писмо до президента Радев

Искат учредяване на Вапцаровска международна премия „Морето и машините” за стимулиране развитието на науките за морето

По материала работи: Слав Велев
24 учени от 4 държави с писмо до президента Радев

Снимка: Impressio.dir.bg

 

24 учени от 4 държави излязоха с открито писмо до президента на Република България Румен Радев. Академици от България, Русия, Израел и Украйна настояват за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” за стимулиране развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постижения в областта на безопасността на корабоплаването.

 

На 31 Октомври 2020 година в Санкт-Петербург се проведе онлайн  Международна научна конференция „XII Лазурски четения” в памет на професор д-р Александър Фьодорович Лазурский (1874-1917), доктор на медицинските науки, създател на науката за характерите.

 

Конференцията прие резолюция за подкрепа на предложението за Вапцаровска международна премия „Морето и машините”.

 

Председателят на Организационния комитет на Международната конференция „XII Лазурски четения” професор д-р Владимир Юрьевич Слабинский, Д.М.Н., който е Президент на Международната асоциация „Позитивна Динамическа Психотерапия” и Ректор на АНО ДПО „Петербургска школа по психотерапия и психология на отношенията” изпрати до Президента на Република България господин Румен Радев Подкрепящо писмо за премията № 243 от 07.11.2020 г. Писмото е подписано от всичките 23 участници в Международната научна конференция „XII Лазурски четения” – учени от 4 държави – Русия, България, Израел и Украйна - лекари, психолози, психотерапевти, офицери от Военноморските сили и Военновъздушните сили, представители на Военнокосмическата академия на РФ, специалисти в областта на авиационната, морската и космическата медицина и психология, психологията на екстремалните ситуации, бедствията, кататастрофите и спасителните операции.

 

За пръв в света учени на международен форум по психология и психотерапия погледнаха на поезията на Никола Вапцаров от позицията на психотерапията и артерапията и откриха в нея уникални възможности за приложение, защото и днес тя дава вяра, надежда, кураж, любов. оптимизъм.

 

И още нещо, изключително важно, което за сега в България не виждат нито в Министерския съвет, нито в Парламента, нито в Президентството и все още не са предприети никакви конкретни мерки - това е Десетилетието на ООН за морско образование и морската наука (2021-2020). Тази идея е включена още в преамбюла на писмото на международната научна конференция № 243 от 07.11.2020 г.

 

Десетилетието от 2021 до 2030 година е обявено от ООН за десетилетие за морско образование и морската наука. В навечерието на тази декада Ви представяме предложението на Вапцаровския випуск на Висшето военноморско училище, подкрепена от клуб "Военни моряци" в София. Идеята е на професор Илия Пеев – България да има Вапцаровска международна премия „Морето и машините”.

 

Коментари

Ванче Михайлов ( преди 3 години )
Нека я учередят край Вардара или в Сърбия - о, пардон, те нямат излаз на Море!Но той е служил на Сръбската Българофобия!Наречете я на името на Капитан Добри Христов, торпилирал с торпедоносецът "Дръзки" флагманът на турският флот "Хамидие"!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
опетков ( преди 3 години )
Лицето Н.Й. Вапцаров няма никакъв принос за морското ни образование или наука. Досегът му с морето е епизодичен. След завършване на морско училище той не е плавал и една миля дори на корито. Освен това е осъден за предателска терористка дейност в полза на чужда държава.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 4 rate up comment 1
Новини Варна