IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
14:45 | 12 декември 2020
Обновен: 10:17 | 23 март 2024

Кралският флот ще пази риболовните води на Великобритания, ако няма сделка с ЕС

Търговските преговори продължават в Брюксел с един ден до крайния срок

По материала работи: Слав Велев
 Кралският флот ще пази риболовните води на Великобритания, ако няма сделка с ЕС

Търговските преговори между Великобритания и Европейския съюз продължават в Брюксел с един ден до крайния срок, определен от двете страни, предаде БГНЕС.

Лидерите на двете страни в преговорите Брюксел-Лондон предупредиха, че е малко вероятно да постигнат търговско споразумение за отношенията след Брекзит до неделя, съобщава Би Би Си.

В петък Борис Джонсън председателства направената "равносметка" за готовността на Великобритания за сценарий без сделка. Междувременно британското военно министерство заяви, че четири патрулни катера на Кралския флот са готови да защитят риболовните води на Обединеното кралство.

Крайният срок неделя беше определен от Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като двамата се срещнаха в Брюксел в сряда, след като след месеци преговори двете страни не успяха да постигнат споразумение.

Джонсън заяви, че ЕС трябва да направи "голяма промяна" по отношение на основните проблеми, свързани с риболовните права и правилата за бизнес конкуренция, докато Фон дер Лайен заяви, че липса на сделка е най-вероятният край на "трудните" преговори.

ЕС отхвърли искането на Джонсън да заобиколи Европейската комисия и да говори директно с френския президент Еманюел Макрон и германската Ангела Меркел по нерешените въпроси.

Според представители на ЕС на британския премиер е било казано, че дискусиите могат да се провеждат само чрез главния преговарящ на блока Мишел Барние.

В случай че не бъде договорена сделка за търговските отношения след Брекзит, след 31 декември ЕС и Великобритания могат взаимно да въведат мита за вноса на стоките си.

Коментари

Новини Варна