IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
13:48 | 15 декември 2020
Обновен: 16:17 | 22 април 2024

Завърши изграждането на новото рибарско пристанище в местността "Карантината"

Капацитетът му е за общо 116 плавателни съда

По материала работи: Ставри Таргов
Завърши изграждането на новото рибарско пристанище в местността "Карантината"

Приключиха дейностите по изграждането на рибарското пристанище в местността Карантината в район „Аспарухово“ във Варна. Проектът се реализира с безвъзмездна финансова помощ от Програмата за морско дело и рибарство със съфинансиране от община Варна.

 

Вече е изградена инфраструктурата с необходимите съоръжения - два сходящи се мола - източен и западен, с противодифракционна шпора. Готов е хелингът, осигуряващ пускането на вода на плавателните съдове, както и тяхното изваждане на сушата за съхранение или за извършване на ремонтни дейности. Има и два г-образни крана за лесно изваждане на улова, както и място за подход на мобилна цистерна за зареждане на лодките с гориво.

Изградени са още плаващи понтони за домуване на лодките на вода и 16 колонки за електрозахранване и водоснабдяване за нуждите на рибарите.

Капацитетът на пристанището е за общо 116 плавателни съда, в т.ч. 103 лодки, 8 места за кораби с дължина 18-24 м и 5 места за кораби над 24 м. По западния мол на съоръжението има пешеходна алея с дължина около 100 метра.

Готова е и основната сграда със смесено предназначение с обществени, търговски и обслужващи площи. На първия етаж е предвидено създаване на рибна борса - за обработка, съхранение и продажба на прясна риба.

На втория етаж - ще бъде разположена административната част, а на третия ще има рибен ресторант. Най-атрактивната част ще бъде покривът на сградата, който ще бъде оформен като амфитеатър, с видимост към морето и града. Кула с вита стълба, с височина 18 метра, ще осигурява достъп до заведението, до амфитеатъра и площадката.

Предстои ремонт на довеждащия път от бул. “Първи май”, както и облагородяване на прилежащите площи.

Коментари

Новини Варна