IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
16:05 | 16 декември 2020
Обновен: 07:15 | 24 април 2024

Морето изхърли акула на брега край Варна (СНИМКИ)

Кадрите се появиха в интерент, потребители се усъмниха в измама

По материала работи: Слав Велев
Морето изхърли акула на брега край Варна (СНИМКИ)

Снимки: Facebook, Забелязано във Варна, Desislav Alexandrov


Умряла акула изхвърли морето на брега край Варна. Снимки на хищната риба се появиха в социалните мрежи.

Потребители в мрежите коментират различни вероятности за появата на находката, като има предположения, че е възможно да е част от изпаднал улов от рибарска лодка.

 

Рибата прилична черноморска акула - тялото е източено вретеновидно. Покрито е с дребни плакоидни люспи, обърнати с шипчетата си назад. Устата е разположена на долната страна на главата и има форма на дъговидна напречна цепнатина. Очите са слабо източени по дължината на главата. На гръбната перка има свободен шип. Опашната перка е несиметричнагорната половина е по-голяма от долната. Гърбът е тъмносив, осеян с бели петна, а коремът - белезникав. На дължина достига до 150 см, а на тегло - до 12 кг.

Черноморската акула е широко разпостранена - среща се навсякъде из Атлантически и Тихи океан и моретата около тях. В Черно море е твърде обикновен вид. Движи се обикновено на малки стада, които обитават придънните слоеве на водата. Размножителният период на черноморската акула продължава от септември до ноември. По това време близо до брега - на дълбочина 25 - 40 м, тя «ражда» 16 до 32 малки. Оплождането на женските става или веднага след раждането, или през пролетта. Продължителността на инкубацията, която протича в яйцепроводите, продължава около 2 години.

Храна за черноморската акула са различните видове дребни риби меджид, попчета, барбуня, писии, морски езици и др. През пролетта и есента храната и се състои главно от хамсия, трицона, сафрид и даже скумрия. 


За нашия риболов акулата няма стопанско значение, макар че в някои години уловът и е голям. Месото и е вкусно и се цени особено в Западна Европа. Черният й дроб е много голям - до 23% от теглото на тялото. Богат е на мазнини (до 81 %). ОТ него се извличат витамините А и Д. 

Коментари

Новини Варна