IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Морски бизнес
08:40 | 20 декември 2020
Обновен: 12:48 | 26 април 2024

Навършват се 43 години от околосветското плаване на кап. Георги Георгиев

На яхтата "Кор Кароли" е наречена годишната награда за ветроходство у нас, която се връчва именно днес

По материала работи: Слав Велев
Навършват се 43 години от околосветското плаване на кап. Георги Георгиев

Днес се навършват 43 години от първото околосветско пътешествие с яхта на българин, а героят е капитан Георги Георгиев, припомня Moreto.net.

Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-та. Едно от следващите назначения на бащата е във Варна. Семейството се мести там през 1939 г. Тогава за пръв път Георги вижда морето, в което се влюбва завинаги, за да го покори години по-късно. От малък прекарва повече време на пристанището, отколкото в училище. След кратък престой в София през 50-те години, отново се връща във Варна, където завършва Вечерната гимназия и Техникума по корабостроене и корабоплаване. Така вече сините простори пред него са открити и той и може да осъществи мечтата си - да плава по море. Основател е на първия софийски яхтклуб "Академик" на Горни Пасарел, а по-късно и яхтклуб "Порт Варна". Първото му по-сериозно плаване е обиколка на Черно море с яхтата „Вега” през 1974 г.


Яхтата „Кор Кароли”

9-метровата яхта „Кор Кароли” със само 60 кв.м. площ на ветрилата е построена в Полша и носи името на звезда. Тя е закупена от „Порт Варна” през 1975 г с подкрепата на генералния директор на СО „Воден транспорт” к.д.п. Николай Йовчев и генералния директор на Параходство БМФ к.д.п. Атанас Йонков.

Скромното навигационно имущество се състои от два магнитни компаса, радиопеленгатор, електромагнитен лаг, ехолот, секстанти, хронометри, секундомери, барометър, барограф. За определяне на местоположението капитан Георги Георгиев използвал електронен калкулатор „Хюлет-Пакард”, предназначен за навигационни цели.

На 5 юни 1976 година яхтата "Кор Кароли" е една от 125-те допуснати до старта на ОСТАР-76 (Трансатлантическо състезание за самотници). При много тежки хидро-метеорологични условия (с 2-ма загинали, мнозина спасени участници и 7 потънали или изоставени яхти) се класира на 37-мо място от едва 73 завършили яхти.

Обиколката на Земята

След това състезание, яхтата е доокомплектована в Ню Йорк, а знаменитото си околосветско пътешествие (57-мо поред в световната история и първо за България), капитан Георги Георгиев започва в Куба на 20.12.1976 г.

През Панамският канал и покрай островите Галапагос, Кор Кароли стига Маркизките острови. Оттам през островите Самоа, Фиджи, Нова Гвинея и Австралия яхтата се насочва през Индийския океан към Кейптаун. Преминавайки през южният и северен Атлантик, капитан Георгиев достига отново Хавана след точно 201 дни, 21 часа и 36 минути, с което подобрява дотогавашния рекорд. Изминато разстояние е 23 018 морски мили.

С това постижение той е включен в Книгата с рекордите на Гинес от 1981 – 82 г. За съжаление, това се случва посмъртно, защото кап. Георгиев почива в Одеса през 1980 г., подготвяйки ново плаване с яхтата. Рекордът му не е подобрен в продължение на 10 години.

По името на яхтата "Кор Кароли" е наречена годишната награда за ветроходство у нас - Златен глобус "Кор Кароли". Тя се връчва всяка година на 20 декември на осъществилият (или осъществилите) най-добро българско ветроходно постижение през годината. До 1992 година идеята е поддържана от яхт клуб „Капитан Георги Георгиев”, а след това е създадена специална фондация "Кор Кароли", като основните й цели са определяне на носителите, организиране връчването на наградата, както и стимулиране и пропагандиране на ветроходството в България.

Корпусът на яхтата "Кор Кароли" се съхранява във военноморския музей във Варна, а оборудването се използва от яхтклуба „кап. Георги Георгиев”.

 

Коментари

Новини Варна