IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
12:15 | 21 декември 2020
Обновен: 19:16 | 17 април 2024

Риболовът в Черно море може да остане безплатен

Идеята за налога дойде от земеделското министерство с мотива, че морето е единственият воден обект, за който не се плаща такса от любителите

По материала работи: Слав Велев
Риболовът в Черно море може да остане безплатен

Снимка: Черно море

 

Любителският риболов във водите на Черно море да остане безплатен и без изискване за валиден риболовен билет. Това предлагат група депутати от ГЕРБ, сред които и председателката на екокомисията Ивелина Василева, съoбщава "24 часа". 

 

На първо четене на промените в Закона за рибарството и аквакултурите преди дни депутатите решиха да бъде въведен риболовен билет и за рибарите любители и за морето, така както се плаща за улов на риба в сладководните водоеми в страната. Цената на такъв билет е 25 лева за година и 15 лв. за 6 месеца, като за децата и пенсионерите има намаление. Досега рибарите в Черно море бяха освободени от плащане на такъв билет. Допустимият улов на ден с притежанието на билет за морето се предвиждаше да бъде 5 кг, независимо от вида на уловената риба.

 

Идеята за промяната дойде от земеделското министерство с мотива, че морето е единственият воден обект, за който не е нужен валиден риболовен билет за любителите. Промяната целеше да направи равнопоставени любителите рибари във вътрешните водоеми в страната и тези в Черно море, така билетът, който се издаваше за вътрешните водоеми, щеше да важи и за морето. Освен това сред мотивите на ведомството беше, че липсвали данни за улова в Черно море.

 

Въвеждането му обаче предизвика негативни реакции сред местните рибари по морския бряг, породи и сериозен дебат сред депутатите в зала дали трябва да бъде въведено такова изискване.

Коментари

Новини Варна