IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
15:05 | 13 януари 2021
Обновен: 21:24 | 25 април 2024

Над 300 моряци искат да се ваксинират срещу COVID-19

Mорската индустрия е сравнително по-слабо засегната от кризата

По материала работи: Слав Велев
Над 300 моряци искат да се ваксинират срещу COVID-19

Над 300 души, заети в морската индустрия у нас, са поискали да се ваксинират срещу коронавирус. Това е станало ясно след проучване на Българската морска камара. Има фирми от морския бранш, в които всички служители искат да бъдат имунизирани, като се очаква броят на желаещите да се увеличи, съобщи в морското предаване на Радио Варна заместник председателя на камарата Свилен Крайчев. Той напомни, че от Българската морска камара са изпратили писмо до Министерството на здравеопазването с искане работещите в морската индустрия да имат приоритетен достъп до ваксини срещу коронавирус. Отговор от министерството се очаква евентуално тази седмица, каза Свилен Крайчев и уточни: "Корабните агенти, спедиторите, пристанищните работници, пилотите са служители на първа линия и е добре да бъдат ваксинирани. Много са заразените сред фирмите от морския бранш, има и починали хора".

Първоначалните разчети показват, че морската индустрия е сравнително по-слабо засегната от кризата. Заради ограничаването на сухопътните превози голяма част от стоките се превозват по море, заяви още Свилен Крайчев и допълни: "При корабите намалението е около 20 процента, при контейнерите е по-различно. 12 процента е спада на контейнерните превози във Варна, но пък в Бургас има увеличение с 10 на сто".

 

Коментари

Новини Варна