IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
14:30 | 30 януари 2021
Обновен: 06:40 | 22 април 2024

Рибари скочиха на протест

Лодки изпълниха каналите на Ченгене скеле

По материала работи: Слав Велев
Рибари скочиха на протест

Ченгене скеле е живописно разположено край няколко морски канала/Снимка: Труд

 

Рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас излязоха на мълчалив протест в събота. Те изпълниха с лодките си каналите край хижите си, които искат да узаконят, предаде Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас. 

Сдружение „Морско сговор”, което е като неформално кметство на селището, е внесло предложение за промяна в закона, което да запази съществуващите край каналите рибарски постройки. Това обаче е предизвикало реакции на определени политици, които са опитали да обвържат искането на „Морски сговор” с техни популистки цели, обясниха морските вълци.
„Целта на днешния протест е да покажем несъгласието си с някои действия на политици, които се опитват чрез нас да предизвикат политически скандал и да спечелят точки. Всъщност документът, който сме внесли в Народното събрание, се отработва от няколко години. Помагаха ни юристи, архитекти и хора, разбиращи от градоустройство. И когато дойде ред действително да се вземе решение, изведнъж се тиражира една новина, че ние сме подготвили това, за да узаконим сараите на г-н Доган. Нищо общо няма. Докуменът, който сме внесли, се отнася само и единствено за Рибарското селище, като е подплатено с много факти - ние сме вече в Националната листа на нематериалното културно наследство, кандидатстваме за ЮНЕСКО. Подробен устройствен план, общ устройствен план, селищно образувание - всичко е насочено за рибарско селище. Това нещо е направено от най-добрия архитект – негово величество животът! Всичко е толкова колоритно, приятно, стана украса не само за Бургас, а и за България”, каза председателят на сдружение „Морски сговор” Димитър Янчев.

Коментари

Новини Варна