IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
15:00 | 3 февруари 2021
Обновен: 20:10 | 26 април 2024

Института по океанология има нов директор

Доц. Николай Вълчев бе председател на Научния съвет и шеф на Секция „Динамика на бреговата зона”

По материала работи: Слав Велев
Института по океанология има нов директор

Снимка: http://io-bas.bg

 

Доцент Николай Вълчев е новият директор на Института по океанология към БАН във Варна. Той бе избран след конкурс и встъпи в длъжност на 2 февруари. До сега Николай Вълчев бе председател на Научния съвет и ръководеше Секция „Динамика на бреговата зона”.

Привличането на млади специалисти и решаването на проблема с научно-изследователския кораб „Академик” са основните приоритети пред новото ръководство на института, съобщи доц. Вълчев в морското предаване на Радио Варна.

"Изпитваме определени проблеми за привличане на млади учени. Те не са много в института. Да се надяваме, че като продължим добрите практики и на ниво стратегия, ще има по-голяма резултатност. Трябва да работим за повишаване авторитета на нашата професия. Възнагражденията не са високи. Института обаче работи по редица проекти и от там идват половината от нашите приходи", каза още Николай Вълчев.

По повод проблема с кораба "Академик" новият директор на ИО коментира че: "Плавателният съд е в преклонна възраст и скоро няма да може да изпълнява своите функции. Нашата голяма цел е един нов научно-изследователски кораб. За съжаление обаче няма развитие по този въпрос, въпреки че са водени много разговори с различни институции. Цената на един такъв нов кораб е около 40 милиона лева."

Коментари

Новини Варна