IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Морски бизнес
16:30 | 1 март 2021
Обновен: 08:28 | 23 април 2024

Правят тренировъчен басейн във Военноморското училище

В него ще бъде провеждана специализирана подготовка на курсантите

По материала работи: Ставри Таргов
Правят тренировъчен басейн във Военноморското училище

Изграждането на дълбоководен тренировъчен басейн започна днес в двора на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Първа копка на съоръжението направиха началникът на висшето училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев и представители на фирмата изпълнител. Инвестицията e в размер на 3,2 млн. лв., осигурени от Министерството на отбраната на Република България.
 
Тренировъчният басейн ще бъде с размери 25 на 12 м, с варираща дълбочина от 1 до 5 метра, с възможност за разширяване на обема. В него ще бъде провеждана специализирана подготовка на курсантите, максимално приближаваща се до условията в открито море – с генериране на вълни, светкавици, затъмняване, мъгла.

Съоръжението ще може да бъде използвано за физическа подготовка и на студенти. Планът на училището предвижда и граждански достъп – за тренировки на отбори по синхронно плуване и водна топка.

През 2019 г. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ направи основен ремонт на друг басейн, чийто капацитет е за около 60 души, трениращи едновременно.

Коментари

Новини Варна