IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
10:15 | 27 март 2021
Обновен: 23:42 | 1 май 2024

US военни вадят кораба, затапил Суецкия канал

Над 230 съда чакат да влязат, загуби за милиарди

По материала работи: Слав Велев
US военни вадят кораба, затапил Суецкия канал

Снимка: Suez Canal Authority

Американски военни ще помогнат за преместване на кораба Ever Given, който е заседнал в Суецкия канал и напълно блокира корабоплаването, съобщава CNN, предаде БНР.

На 27 март екип от експерти по драгиране от базата на американския флот в Близкия изток трябва да пристигне на мястото на инцидента в Египет. „Предложихме на властите съдействие за деблокиране на канала. Консултираме се с нашите египетски партньори за това как можем да помогнем най-добре “, каза източник от американското министерство на отбраната пред канала .

Египетските власти приеха предложението на Вашингтон чрез американското посолство в Кайро. Властта на Суецкия канал вече изрази благодарност за помощта.

На 24 март свръхголемият контейнеровоз Ever Given се засел в Суецкия канал, блокирайки движението по него. Анализаторите оценяват загубите за световната икономика от инцидента на 9,6 милиарда долара на ден.

Изчистването на канала може да отнеме няколко седмици. Осем влекачи се опитват да премахнат контейнерния кораб. Деблокирането на канала се очаква от 16 танкери, превозващи 870 хиляди тона нефт и 670 хиляди тона петролни продукти. Една четвърт от обема на суровините идва от Русия.


Най-малко 230 кораба изчакват, за да навлязат в канала, съобщава Би Би Си и допълва, че броят им расте застрашително.

Около 12 процента от световната търговия преминава през 193-километровия Суецки канал, който свързва Средиземноморието с Червено море и осигурява най-краткия морски път между Азия и Европа.

Преминаването през алтернативния маршрут през нос Добра надежда, в югозападния край на Африка, може да отнеме до две седмици повече.

"Европа трябва да се подготви за поскъпване и недостиг на редица стоки заради блокадата на Суецкия канал", прогнозира в интервю за "Хоризонт" анализаторът от лондонския Център за икономически и бизнес проучвания Кай Нойфелд.

По думите му търговията по оста Азия-Европа няма да бъде нарушена сериозно, ако ключовият морски път бъде отворен скоро, но това става все по-малко вероятно.

 

Коментари

Новини Варна