IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
16:30 | 21 май 2021
Обновен: 09:23 | 19 април 2024

7 тона стари рибарски мрежи извадиха варненски рибари

Сдружение “Черноморски изгрев” продължава усилията си в рамките на проекта “Най-ценния улов"

По материала работи: Слав Велев
7 тона стари рибарски мрежи извадиха варненски рибари

Снимка: сдружение “Черноморски изгрев”

Над 7 тона свободно плуващи в Черно море рибарски мрежи и други боклуци като пластмаса и метали са събрани и изведени на брега от екипажите на корабите на сдружение “Черноморски изгрев”. Усилието е в рамките на дългосрочния проект “Най-ценния улов” по инициатива на "Черноморски улов" в партньорство със сдружението.

Общата дължина на събраните мрежи се изчислява на близо 50 км, което е разстоянието от нос Емине до Варна – част от покритата територия по време на инициативата.

Кампанията “Най-ценния улов” започна миналата година в деня на Черно море - 31 октомври. В продължение на повече от 6 месеца 25 рибарски кораба от риболовно сдружение "Черноморски изгрев" събираха отпадъците в Черно море с цел да бъдат изведени на брега и подготвени за повторна употреба.

Проектът има за цел ограничаване на щетите от призрачния риболов в Черно море, както и да хвърли светлина върху проблема. Призрачният риболов е една от големите заплахи за моретата и океаните в глобален мащаб. Черно море не прави изключение. Според Института по океанология към Истанбулския университет, реалният обем на наличие на отпадък и последици за екосистемите в Черно море имат нужда да бъдат по-добре изяснени.

Коментари

Новини Варна