IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
12:45 | 23 юни 2021
Обновен: 01:52 | 5 май 2024

Търсят име за новия учебен кораб на ВВМУ

До края на юни се приемат предложения

По материала работи: Слав Велев
Търсят име за новия учебен кораб на ВВМУ

Снимка: Chernomore.bg/Морски реликви - Учебен кораб 421 (бивш „Димитър Благоев”)

До края на юни се приемат предложения за име на нов български кораб. Той ще бъде научно – изследователски и ще бъде съвместно използван от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна, от Българския антарктически институт и от Софийския университет „Климент Охридски”.  Това съобщи флотилен адмирал проф.д-р Боян Медникаров - началник на Морското училище, предаде Радио Варна.

В момента процедурата е в заключителен етап. Компанията, която го продава, подготвя документите. Корабът е строен в Норвегия, но в момента е под флага на Белиз. Заложен е и бюджет за ремонт.  Намерението е корабът да бъде придобит на 29 юни.  Средствата са осигурени от т.нар. програма за научна структура, каза проф. Медникаров.  Сумата е 1 мил. и 200 хил лева.

Новият кораб трябва да има тактически номер и име, за да бъде зачислен в състава на въоръжените ни сили. Поради това консорциумът обяви конкурс за име на кораба. Срокът за подаване на идеите е до края на месец юни. Има обаче критерии, на които трябва да  отговаря името: да символизира но някакъв начин България, да символизира историята, географията на страната ни, нейните култура и традиции, изобщо да носи символа на България.

Ние моряците винаги разчитаме и на помощта на православната ни църква когато сме в морето, каза още флотилен адмирал проф.д-р Боян Медникаров - началник на Морското училище. Едно от изискванията е името да не противоречи на традициите на БПЦ. Няма изискване името на кораба да е от една дума, но все пак трябва да е лесно за комуникация и да се спелува на английски език /произнасяне буква по буква/.

Чуйте още в интервю на Даниела Стойнова:

Корабът ще бъде стопанисван от Висшето военноморско училище, но ще осигурява антарктическите експедиции, полярните изследвания, ще се използва за пренасяне на строителните материали за изграждането на новата полярна база, която строи  България, на него практически ще се обучават и възпитаници на училището.

Коментари

Новини Варна