IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Морски бизнес
14:00 | 3 юли 2021
Обновен: 11:38 | 13 май 2024

След взрива в рафинерията: Няма нефтени разливи в Черно море

Ситуацията се проследява от Центъра за мониторинг на морските пространства във ВВМУ "Никола Вапцаров"

По материала работи: Ставри Таргов
След взрива в рафинерията: Няма нефтени разливи в Черно море

Центърът за мониторинг на морските пространства, базиран във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров", продължава по искане на Министерството на околната среда и водите, да проследява ситуацията с рафинерията в Румъния. До този момент няма нефтен разлив, а доминиращото течение е благоприятно - от юг на север ВВМУ.

Това коментира за Радио Варна флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров - началник на училището. Той обясни, че в центъра се вземат данни от сателитите, разработени са и два сценария за действие при евентуален разлив.

Припомняме, че взрив избухна в румънската рафинерия за суров петрол "Петромидия" на Черно море. Не е ясна и причината за взрива в рафинерията, която се намира в област Констанца.

Властите предупредиха хората в района да затворят прозорците си заради замърсяването на въздуха. Инцидентът е станал на платформата на рафинерията, като технологичният процес веднага е бил прекратен.

След взрива са се активирали три огнища на пожара, като най-вероятната причина е спукана тръба, съобщиха от аварийните служби.

Коментари

Новини Варна